Πολιτισμός

Έκθεση στη μνήμη Αίγλης Δημόγλου και Γιάννη Κουτή

 

Εγκαινιάστηκε προχθές το απόγευμα η έκθεση εικαστικής δημιουργίας του Άρη Βολιώτη στο ισόγειο του Μουσείου – Πινακοθήκη «Χρυσούλα Ζώγια» (Βλαχάβα – Ανθ. Γαζή). Πρόκειται για μία αναδρομική παρουσίαση επιλεγμένων έργων ζωγραφικής σε μετάξι, με την τεχνική «μπατίκ» και σε καμβά.
Ο Άρης Βολιώτης τόνισε πως «η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου», στο οποίο έχω την τιμή να είμαι από τα ιδρυτικά μέλη και σήμερα αντιπρόεδρος. Σκοπός του Συλλόγου είναι να προσελκύσουμε τους πολίτες κυρίως στα μουσεία».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η έκθεση αποτελείται από 27 έργα και 3 ελαιογραφίες, ενώ είναι με την τεχνική του «μπατίκ» και σε καμβά.
Ο Άρης Βολιώτης επισήμανε πως η έκθεση διοργανώνεται στη μνήμη της Αίγλης Δημόγλου και του Γιάννη Κουτή, που τόσο ξαφνικά και απρόσμενα έφυγαν από τη ζωή φέτος το καλοκαίρι: «Ήταν παλιοί φίλοι και γνώριμοι και η απώλειά τους είναι σημαντική».
Με θεματογραφία που αντλεί έμπνευση από τη φύση, αλλά και την ελληνική παράδοση και τοπιογραφία, ο Άρης Βολιώτης ασχολείται με αυτό το ιδιαίτερο είδος ζωγραφικής (μεταξωτά υφάσματα, εμποτισμένα σε λιωμένο κερί και ειδικά ρευστά χρώματα ανιλίνης) για περισσότερα από 40 χρόνια.
«Η τεχνική του μπατίκ είναι τρόπος ζωγραφικής σε ύφασμα, κυρίως μεταξωτό, με χρήση από θερμαινόμενο κερί, τελάρα, πινέλα, ειδικά χρώματα ανιλίνης, χαρτί, σιδέρωμα και κλίβανο τελικής αποκέρωσης και σταθεροποίησης των χρωμάτων. Υπάρχει δυνατότητα χρήσης βαμβακερού ή μάλλινου υφάσματος.
Χαρακτηριστικό της τεχνικής, αλλά όχι απαραίτητο, είναι το κρακελάρισμα (αράχνωμα). Ένας άλλος τρόπος είναι μπατίκ, με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου για το θερμό κερί, το «τζιάντιγκ», το οποίο κερώνει το ύφασμα σε προκαθορισμένο σχέδιο» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Προσωπικά η ενασχόλησή μου με τον συγκεκριμένο τρόπο ζωγραφικής ήρθε μετά από μια περίοδο, κατά την οποία εργαζόμουν επάνω σε μινιατούρες από ακουαρέλα, όπου η μινιμαλιστική ύπαρξη του σχεδίου και η χρήση υγρού χρώματος, μου είχαν δώσει αρκετή ευχέρεια».
Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε Τετάρτη και Πέμπτη του Νοεμβρίου, από 18.00 έως 20.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το