Τοπικά

Έκθεση με έργα ογκολογικών ασθενών και αποθεραπευμένων από τον καρκίνο

Ο Βόλος είναι ο νέος σταθμός της έκθεσης της ΑΚΟΣ η οποία φέρνει κοντά ογκολογικούς ασθενείς, αποθεραπευμένους από τον καρκίνο και τους θεραπευτές τους, με στόχο να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα ασφάλειας και αποδοχής, απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπευτικής διαδικασίας.

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου Θέτις και της Προέδρου του Νένας Ζήση, οδήγησε σε μία κοινωνικά ευαίσθητη πρόταση, η οποία γέννησε την εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής», η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 11.00, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου.

H ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους, αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων. Πρόκειται για μια δραστηριότητα ιδιαίτερη και μοναδική θα έλεγα, αφού προσεγγίζεται απομυθοποιητικά το θέμα του καρκίνου και, προς ενίσχυση της απενοχοποίησης του, το συνδυάζει με μια έκθεση έργων ζωγραφικής.

Μια έκθεση δραματικά βιωματική, αφού τα έργα που εκτίθενται είναι έργα ογκολογικών ασθενών αλλά και αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, οι οποίοι εκφράζουν μέσα από σκίτσα τους τα συναισθήματά τους για το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους με τον καρκίνο. Μια άμεση συνταρακτική μαρτυρία εν θερμώ, αφού στην πραγματικότητα ζωγραφίζεται και αποτυπώνεται στο χαρτί ο ψυχισμός των στιγμών. Ένας ψυχισμός που δεν έχει να κάνει με την καλλιτεχνία ή τον ζωγραφικό οίστρο, αλλά με την ανάγκη του πάσχοντος ή του θεραπευμένου (άγνωστο για πόσο), να μιλήσει με τα χρώματα, τις σκιές και τα σκίτσα για τους φόβους του, τις ελπίδες του, τις αναμονές του, να ζωγραφίσει τη «νέα» ψυχή, αυτή που ενδεχομένως συνάντησε μετά τη διασταύρωση του με τον καρκίνο. Μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η νέα «σταυρωμένη» καθημερινότητα. Τα έργα τους θα πλαισιώσουν φωτογραφικά έργα γιατρών/ερασιτεχνών φωτογράφων οι οποίοι, μέσα από φωτογραφικές ιστορίες ψυχής, μιλούν για τη ζωή και την κατά μέτωπο μάχη με τον καρκίνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Θέτις»:
“Εμείς στον Σοροπτιμιστικό Όμιλο «Θέτις» στεκόμαστε με προσοχή και ευαισθησία μπροστά σε μια τέτοια κοινωνικά αξιόλογη προσέγγιση η οποία και γέννησε την εκδήλωση ακριβώς με τον τίτλο «Ιστορίες ψυχής… ρόλοι ζωής». Έτσι μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θελήσαμε να την προτείνουμε και στην τοπική κοινωνία. Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου λοιπόν, θα ακούσουμε εξαιρετικές επιστημονικές προσεγγίσεις για τις οπτικές των γιατρών, των ψυχολόγων, των ασθενών.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η βραβευμένη φωτογράφος Μάρω Κουρή. Στη συλλογή, ταξινόμηση και την εν δυνάμει ερμηνεία των εικόνων συνέβαλε η συνεργάτιδά της ΑΚΟΣ, κλινική ψυχολόγος Ελένη Ταρναρά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου του Ομίλου Νένας Ζήση είναι:

11:15-13.00 Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής
«Ιστορίες Ψυχής – Ρόλοι Ζωής»
Ελένη Ταρναρά, Κλινική Ψυχολόγος, «Λόγω Ψυχής» – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική́ Ψυχοθεραπεία
«Ζωγραφίζοντας τον καρκίνο: ένα σύγχρονο αφηγηματικό εργαλείο»
Σοφία Ιωάννου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας
«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»
Αγάπη Κουτσοκώστα, Εκπαιδευτικός /Διευθύντρια 3ου ΕΠΑΛ Βόλου
«Η δύναμη μέσα μας»
Αγγελική Γιοβάνη-Μπέη, Γιατρός Χειρουργός
«Ο γιατρός και οι ρόλοι της ζωής του»
Παρουσίαση: Δημήτρης Χορταργιάς, δημοσιογράφος, Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας
Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων διαβάζουν οι ηθοποιοί/σκηνοθέτες Δημήτρης Δακτυλάς, και Μπέττυ Νικολέση.
Είσοδος ελεύθερη
Σαν σοροπτιμιστικός όμιλος «Θέτις» ευχαριστούμε για τη στήριξη την Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου και τον Μίλτο Μουστακαλή, την βιομηχανία ΕΨΑ Α.Ε., την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, το Δίαυλο, το ζαχαροπλαστείο Μελίνι”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το