Πολιτισμός

Έκθεση κεραμικής παιδιών του ΚΔΑΠ Προσφυγικών

Μαθητές του τμήματος κεραμικής στο ΚΔΑΠ Προσφυγικών της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ (Εφέσου 52 Ν. Ιωνία τηλ 2421068978) με υπεύθυνο τον κεραμίστα Χρήστο Γιαννακόπουλο, καθώς και 100 παιδιά των 12ου, 13ου και 31ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου που μας επισκέφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάσανε πάνω από 250 έργα!
Έργα που βλέπουμε σε φωτογραφίες ή στην καλύτερη περίπτωση σε μουσεία πίσω από γυάλινες προθήκες δημιουργήθηκαν από παιδιά, ξεκινώντας με έναν σβόλο πηλού και δουλεύοντας με αρχαίες τεχνικές κατασκευής, αλλά και διακόσμησης!
Κατασκευάστηκαν κεραμικά σκεύη της εποχής όπως λεκανίδες, κύπελλα, αμφικωνικά και αμφοροειδεί αγγεία, φιαλόσχημα, καρποδόχοι, σκύφοι, σέσουλες, σφοντύλια υφαντικής, τράπεζες κ.ά. σκεύη.

Δεύτερη ενότητα του προγράμματος αποτέλεσαν τα ειδώλια! Η ειδωλοπλαστική αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές έκφρασης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου έχει από τις πληρέστερες συλλογές αυτής της εποχής. Ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα, αλλά και οικίσκοι, συντρόφευαν τον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Στα ειδώλια οπτικοποιείται η γονιμότητα, η ζωή, η μητρότητα, αλλά και η καθημερινότητα, σε μια εποχή με δυσκολίες άγνωστες στον σημερινό άνθρωπο και πολύ λιγότερα μέσα. Έννοιες που συζητήθηκαν με τα παιδιά και κατόπιν τις υλοποιήσανε με πηλό πλάθοντας ειδώλια.

Μια τρίτη ενότητα του προγράμματος αποτέλεσε η μεταφορά των χαρακτηριστικών διακοσμητικών μοτίβων των αγγείων σε τελάρα στα οποία επιστρώθηκε πηλός στην επιφάνεια και κατόπιν χρωματίστηκαν με τρεις διαφορετικού χρώματος πηλούς, κόκκινο, άσπρο και μαύρο.
Στα εγκαίνια τις έκθεσης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Η αφηγήτρια προφορικής λαϊκής παράδοσης στο Λύκειο Ελληνίδων κ. Μάρω Αισώπου αφηγήθηκε εξαιρετικά ένα παραμύθι του θεσσαλικού κάμπου, κατάλληλα όμως προσαρμοσμένου στα επιμέρους στοιχεία του στη Νεολιθική εποχή. Έτσι, για παράδειγμα, στην εύρεση του θησαυρού, ο χρυσός ως πολύτιμο υλικό αντικαταστάθηκε με οψιδιανό! Τις μαύρες, γυαλιστερές και ηφαιστειακής προέλευσης πέτρες που οι τολμηροί ναυτικοί της νεολιθικής εποχής έφερναν από το ακατοίκητο και μακρινό για τα δεδομένα της εποχής νησί της Μήλου. Πέτρες που με την κατάλληλη τεχνική απολέπισης τις έδιναν σχήμα για μαχαίρια και δρεπάνια και κοφτερότητα αντίστοιχη με τα σημερινά νυστέρια. Το νόημα του παραμυθιού δεν άλλαξε και κάλλιστα θα μπορούσε να το είχαν ακούσει παιδιά πριν 7.000 χρόνια!
Η αρχαιολόγος κ. Δήμητρα Ρουσιώτη μάς παρουσίασε διαφάνειες (slides) και μας μίλησε αναλυτικά για ό,τι βλέπαμε γύρω μας, διευρύνοντας την κατανόησή μας σε εκείνη την εποχή και εισάγοντάς μας στον κόσμο της αρχαιολογικής έρευνας και κατανόησης.

Η ζωγράφος του ΚΔΑΠ κ. Κατερίνα Γκρίμπα παρουσίασε με τις μαθήτριές της ένα εικαστικό δρώμενο. Οι μαθήτριες στεκούμενες όρθιες, ακίνητες, με την ίδια στάση που είχαν τα γυναικεία νεολιθικά ειδώλια δίπλα τους, «ζωντάνεψαν» και κινούμενες αργά λάβανε πηλό και νερό και ζωγράφισαν νεολιθικά μοτίβα σε μεγάλες επιφάνειες. Ταυτόχρονα ακούστηκε η πρωτότυπη και άχρονη μουσική του εικαστικού Θέμη Παπαπαναγιώτου ταξιδεύοντάς μας νοερά μερικές χιλιετίες πίσω στον χρόνο.
Στην έκθεση παραβρέθηκε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και δημοτική σύμβουλος κ. Σοφία Χάλαρη, που πάντα στηρίζει οργανωτικά τις εικαστικές δράσεις. Παρακολουθώντας την έκθεση συνομίλησε με τους γονείς και συνεχάρη τα παιδιά.
Επίσης παραβρέθηκαν από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ο αντιπρόεδρός της Ευθύμιος Τζούνης και ο διευθυντής Γιάννης Γρηγορίου.
Τέλος παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικής Αναπηρίας Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» κ. Πέτρος Μπέλος.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας στο Ελικοδρόμιο από Δευτέρα 12/6 έως Σάββατο 17/6.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το