Πολιτισμός

Έκθεση για τη Μαρία Κάλλας

 

Εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο η έκθεση-αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της παγκοσμίου φήμης σοπράνο Μαρίας Κάλλας. Πρόκειται για μία σειρά εικαστικών έργων της Μυκονιάτισας ζωγράφου Μαρίνας Πετρή με τον γενικό τίτλο «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι».
Η ζωγράφος, προκειμένου να εμπλουτίσει την έκθεση, δημιούργησε δώδεκα πόστερ, μέσα από τα οποία η Μαρία Κάλλας «μιλάει» για την όπερα, την εργασία, την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, επαναλαμβάνοντας σοφές φράσεις της που έμειναν στην ιστορία.
«Όταν σταματήσω να έχω εχθρούς δεν θα υπάρχω», «Η αγάπη είναι πιο δυνατή δίχως τον γάμο», είναι κάποιες από τις φράσεις όπου οι επισκέπτες στέκονται και διαβάζουν ξανά και ξανά.
Η ίδια έχει γράψει και βιβλίο για τη Μαρία Κάλλας, το οποίο και εκτίθεται στην έκθεση.
Η ζωγράφος και συγγραφέας κ. Μαρίνα Πετρή, όπως εξήγησε, «αυτό ξεκίνησε από ένα ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου παρατηρώντας διάφορους συλλόγους, οι οποίοι προσπαθούσαν να μαζέψουν χρήματα για να φτιάξουν είτε μία ακαδημία για τη Μαρία Κάλλας είτε ένα μουσείο για τη Μαρία Κάλλας. Αυτοί απευθύνονταν μόνο σε μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι ήδη ήξεραν τη Μαρία Κάλλας, και σκέφτηκα ότι δεν γίνεται κάτι σε σχέση με το παιδί, δηλαδή τη νέα γενιά. Και έτσι κάπως αποφάσισα το 2018 να γράψω ένα βιβλίο για την αυτοβιογραφία της, όχι όμως σαν παραμύθι. Το σαν παραμύθι είναι γιατί η ίδια της η ζωή είναι σαν παραμύθι. Γιατί είναι το ασχημόπαπο, ο ευτυχισμένος πρίγκιπας κ.λπ. Είναι αυτό που είπε ο Άντερσεν, ότι η ιστορία κάθε ανθρώπου είναι ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του Θεού. Έτσι έγινε το βιβλίο, όπου μέσα είναι «περασμένη» κάθε λεπτομέρεια της ζωής της, το οποίο και εκτίθεται στην έκθεση».
Να σημειωθεί πως η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 15 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας από 18.30 έως 21.00 καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το