Πολιτισμός

Έκθεση- αφιέρωμα στον ποιητή και εικαστικό Μ. Μήτρα

Συνεχίζεται έως 30 Απριλίου το αφιέρωμα στον Βολιώτη ποιητή και εικαστικό Μιχαήλ Μήτρα, που γεννήθηκε το 1944 στον Βόλο, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο, με την έκθεση έργων του και αρχειακό υλικό. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στη μνήμη του 4 χρόνια μετά τον θάνατό του, στις 6 Μαρτίου 2019, αλλά και με την ευκαιρία της επικείμενης δωρεάς έργων του στη Δημοτική Συλλογή Βόλου μετά το πέρας της έκθεσης από τον αδελφό του Κωνσταντίνο Ρωμανό, στον οποίον ανήκει το σύνολο των έργων της έκθεσης.
Το αφιέρωμα διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Στον Μιχαήλ Μήτρα οφείλεται η αρχική ιδέα του εορτασμού της 21ης Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης κάθε χρόνο. Ήταν αυτός που το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό. Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, που πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Το 1998 ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, και φίλος του Μ.Μήτρα, εισηγήθηκε την ελληνική πρόταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού και από το 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»».

Ο Μιχαήλ Μήτρας είχε μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη γενέθλια πόλη και ένα άκρατο ενδιαφέρον για τα καλλιτεχνικά πράγματα εδώ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ως μέλος επιτροπών του Δήμου στην οκταετία 1990-1998, αλλά και ατύπως, συνέβαλε τα μέγιστα και με πάθος υποστήριζε τη δημιουργία ενός θεσμού για τον κορυφαίο ζωγράφο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και τον αδελφό του Ανδρέα [Αλμπέρτο Σαβίνιο], αλλά και την ανάδειξη και προβολή της βολιώτικης πνευματικής δημιουργίας.
Ο Μιχαήλ Μήτρας ήταν ποιητής, πεζογράφος, εικαστικός και παραγωγός εκπομπών λόγου του Τρίτου και Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.
Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου. Εργάστηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC.
Εκτός από τις εκδόσεις των βιβλίων του και τις δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά, έχει εκθέσει «οπτικά ποιήματα» σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Οπτικής Ποίησης. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Συλλογή Βόλου και έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης.
Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην ιστορική γκαλερί «Ώρα» της Αθήνας. Συνεργάστηκε στη σύνταξη της ετήσιας έκδοσης «Χρονικό» (εκδ. Ώρα) και των περιοδικών «Σήμα», «Ρεύματα».
Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και γαλλικά. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: Το άλλοθι της περι-γραφής, Ιδιωτική έκδοση, 1976, Ασταθές πεδίο, Αιγόκερως, 1984, Η τελευταία εικόνα του κόσμου, Αιγόκερως, 1987, Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου, Δελφίνι, 1997, Διακριτικές μεταβολές, Απόπειρα, 2004.
Δημοσίευσε επίσης τα πεζά: Φανταστική νουβέλα, Ιδιωτική έκδοση, 1972, Αστική τοπιογραφία, Αιγόκερως, 1982, Αόριστες λεπτομέρειες, Απόπειρα, 1990, Μηχανή αναζήτησης, Νεφέλη, 2008.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θεσσαλονίκη: Άναψαν τα «αίματα» σε εκδήλωση του ΠΙΣ παρουσία Φλωρίδη – Βαρτζόπουλου

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας με τις παρεμβάσεις να πληθαίνουν.…

12 Μαρτίου 2024

«Όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της Κεντρικής Ελλάδας

Ένα μεγάλο «όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της κεντρικής Ελλάδας…

12 Μαρτίου 2024

Οδηγός λεωφορείου τράβηξε χειρόφρενο επειδή επιβάτης μιλούσε δυνατά – «Έφτασα στα όριά μου»

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ όταν οδηγός τράβηξε χειρόφρενο και άφησε το…

12 Μαρτίου 2024

Οικογενειακή τραγωδία στο Ηράκλειο: Ξαδέλφια σκοτώθηκαν στο ίδιο σημείο με διαφορά 7 ετών

Ένα τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε μια οικογένεια στην Κρήτη που θρήνησε στην άσφαλτο,…

12 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Συμπληρωματική μήνυση ζητώντας να αποδοθεί σε όσους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην τραγωδία, το κακούργημα της…

12 Μαρτίου 2024

Νέα ανθρωπιστική αποστολή του «Εσταυρωμένου» στη νέα φυλακή Δράμας

Μετά από παράκληση του διευθυντή και της κοινωνικής υπηρεσίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Δράμας, το διοικητικό…

12 Μαρτίου 2024