Πολιτισμός

Έκθεση-αφιέρωμα στον έναστρο ουρανό και τους αστερισμούς

Εξαιρετική η αστρονομική έκθεση του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά που παρουσιάζεται στο κτίριο Τσικρίκη και είναι αφιερωμένη στον έναστρο ουρανό και στους αστερισμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ ανεπτυγμένη αστρονομία της Αλεξανδρινής περιόδου. Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας σε συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού» με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Η «Θ» συνάντησε τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά στον χώρο της έκθεσης, ξεναγώντας την εφημερίδα και παρουσιάζοντας τα διάφορα αντικείμενα αστρονομικής φύσεως. «Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γκραβούρες με θέματα το γεωκεντρικό και το ηλιοκεντρικό σύστημα, τους αστερισμούς, όργανα χαρτογράφησης των αστερισμών και των αστεριών, χάρτες και άτλαντες του ουρανού, παλαιά βιβλία αστρονομίας, φωτεινά διαγράμματα αστερισμών, επιπεδόσφαιρα, ουράνιες σφαίρες, ηλιακά ωρολόγια και πληροφορίες για τους Έλληνες αστρονόμους που εργαστήκαν και έζησαν στην Αλεξάνδρεια κατά την ελληνιστική – αλεξανδρινή εποχή» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βίντεο που προβάλλεται συνεχώς και έχει ως θέμα την αρχαία ελληνιστική Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, τα αντικείμενα αστρονομίας ανήκουν σε μέλη της οικογένειας Αθανασίου Ζαφραντζά, ενώ η επιμέλειά της έγινε από τον ίδιο και από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, εικαστικό, συντηρητή έργων τέχνης και μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».
«Κατά την Αλεξανδρινή περίοδο είχε μεγάλη ανάπτυξη η Αστρονομία στην Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια. Πολλοί οι Έλληνες αστρονόμοι που διέπρεψαν, όπως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, ο Άρατος ο Σολεύς, ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, ο Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς, ο Πτολεμαίος Κλαύδιος» επισήμανε.
H ελληνιστική ή αλεξανδρινή εποχή αρχίζει από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. και διαρκεί μέχρι και το 31 π.Χ., κατά το οποίο η Αλεξάνδρεια έγινε επισήμως μέρος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

«Το χαρακτηριστικό της είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η κυριαρχία του ελληνικού στοιχείου σε όλους τους τομείς, πέρα από τον γνωστό ελλαδικό χώρο. Η περίοδος των ελληνιστικών χρόνων χαρακτηρίζεται από την τεράστια ανάπτυξη των επιστημών, της γεωγραφίας, της φυσικής, των μαθηματικών, της ιατρικής και της αστρονομίας. Κατά την ελληνιστική εποχή η Αλεξάνδρεια υπήρξε η γενέτειρα της χριστιανικής θεολογίας και έφτασε να θεωρείται το μεγαλύτερο οικιστικό κέντρο του τότε κόσμου» σημείωσε ο κ. Ευστ. Ζαφραντζάς.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθημερινά από 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00 μέχρι και αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου, ενώ τους επισκέπτες υποδέχονται και ξεναγούν μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το