Τοπικά

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ασφαλή λειτουργεία των σχολείων ζητεί η ΛΑΣ Βόλου

Να πραγματοποιηθεί ειδική έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα συζήτησης τα μέτρα προστασίας ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, ζητεί η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου. Σε ανακοίνωσή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τονίζει πως είναι απολύτως δικαιολογημένες οι ανησυχίες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για τους όρους της λειτουργίας των σχολείων και σημειώνει:

«Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων (για 6 μήνες το 2020) έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μαθητές, στο γνωστικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Από τα παιδιά των μικρότερων τάξεων (νηπίων – δημοτικού) που παρουσιάζουν προβλήματα τόσο στην προσαρμογή τους στη σχολική ζωή όσο και στην κοινωνικοποίηση τους, έως και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που καλούνται να δώσουν τη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και τα επιστημονικοφανή επιχειρήματα, αποδεικνύουν ότι για μια ακόμα φορά «τζογάρει» την υγεία χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, αφού αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα, για να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους:
• Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
• Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
• Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
• Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
• Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Απαιτείται άμεσα να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
• Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, μονιμοποίηση καθαριστριών, μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας.

Στον Δήμο Βόλου, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 40% των τμημάτων έχει πάνω από 20 μαθητές, ενώ 36 απ’ αυτά έχουν 22- 25 μαθητές. Τραγικές συνθήκες συγχρωτισμού επικρατούν στα νηπιαγωγεία, όπου τα νήπια, στην κυριολεξία στοιβάζονται σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουμε αρκετές δεκάδες τμήματα με 23- 25 μαθητές, ενώ σε ορισμένα αγγίζουν και τους 27. Η κατάσταση αυτή αφορά, εκτός από τους εμπλεκομένους στη σχολική διαδικασία, την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού της πόλης.
Η δημοτική αρχή Βόλου, όχι μόνο αδιαφόρησε, αλλά συντάχθηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική. Εδώ και δέκα μήνες δεν πήρε κανένα μέτρο για την εξεύρεση χώρων για την αποσυμφόρηση των σχολείων. Αντίθετα, υιοθέτησε το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης».
Μπροστά στην επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, στον Βόλο, που ήδη μετρά πάνω από 110 νεκρούς, καλούμε τη δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει ειδική έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου με την παρουσία εκπροσώπων των φορέων των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των γονιών και των μαθητών, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να πάρει ο Δήμος για την ασφαλή λειτουργία σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το