Τοπικά

Εκπαιδευτικοί από τη Μαγνησία κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά καλούνται να επιστρέψουν… “Θ”

mourtzoukou

Είκοσι τρεις εκπαιδευτικοί από τη Μαγνησία που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 12 Μαΐου, προκειμένου να αποφύγουν τις επιπτώσεις του νέου Ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, αλλά συμπλήρωσαν τις συνταξιοδοτικές τους προϋποθέσεις μετά τις 13 Μαΐου, πρέπει να ανακαλέσουν μέχρι σήμερα τις παραιτήσεις τους επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης»… Διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη συνταξιοδότησή τους…
Όπως έγινε γνωστό χθες από κύκλους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον οι μισοί εκ των 13 αυτών εκπαιδευτικών σκέπτονται να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους…
Οι διατάξεις των δύο άρθρων που η κυβέρνηση ψήφισε, με σκοπό να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος από τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, δεν θα ισχύσουν – καθώς απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο – και όσοι δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι σήμερα 31 Αυγούστου, κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, ακόμα και ψαλιδισμένη…

 
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ανέφερε χθες ότι η κυβερνητική γκάφα αποκαλύπτεται σε εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Αυγούστου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Στο έγγραφο, ο υπουργός υποδεικνύει στους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν, να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι σήμερα Τετάρτη, επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης»…
Στο εσωτερικό έγγραφο αναφέρεται ότι όσοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου, αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋπόθεσης μετά τις 13 Μαΐου, θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους, γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαΐου δεν θεωρείται συντάξιμος χρόνος. Ως εκ τούτου, αν δεν γυρίσουν στα σχολεία, θα θεωρείται ότι αποχώρησαν, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

 
Οι διατάξεις δύο άρθρων (του 33 στο Ν. 4386 και του 239 στο Ν. 4389) που η κυβέρνηση ψήφισε, με σκοπό να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, δεν θα ισχύσουν και όσοι δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι σήμερα, κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, ακόμη και ψαλιδισμένη!

 
Με τις διατάξεις αυτές -τις οποίες παίρνει πίσω η κυβέρνηση- προβλέφθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν παραιτήσεις μέχρι και τις 12 Μαΐου και ταυτόχρονα τους αναγνωρίστηκε ως συντάξιμος ο χρόνος υπηρεσίας που τους υπολείπεται για να συνταξιοδοτηθούν και συμπληρώνεται μετά τις 13 Μαΐου μέχρι και τέλος Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είχαν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 13 Μαΐου, που ισχύει ο κόφτης στις νέες συντάξεις, αλλά ο υπολογισμός των συντάξεων θα γινόταν με το παλιό καθεστώς (χωρίς μειώσεις), επειδή θα είχαν παραιτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου.

 
Αυτή η εξαίρεση για όσους αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά, δεν πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε μπορούσε να εφαρμοστεί από το Γενικό Λογιστήριο.
Για τον λόγο αυτό το έγγραφο του υπουργού τους λέει ότι «ξεπαραιτηθείτε», επειδή εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι η διάταξη που τους έδινε δωρεάν χρόνο για σύνταξη χωρίς μειώσεις, είναι πρακτικά αντισυνταγματική.

 
Στην παγίδα έπεσαν 23 εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία, που τώρα θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους, αλλιώς μένουν χωρίς σύνταξη.
Σε… παρόμοια πλάνη κινδυνεύουν να πέσουν και οι ένστολοι, καθώς και εδώ επιχειρήθηκε να εξαιρεθούν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσοι αποχώρησαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου, δηλαδή ενάμιση μήνα αφότου μπήκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

 
Και αυτό γιατί η εξαίρεση δεν αφορά στο άρθρο 6 του Ν. 4387/16, που προβλέπει το νέο υπολογισμό της σύνταξης από 13 Μαΐου και μετά, αλλά αφορά όσα ορίζουν οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 4, που λένε ότι για όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, οι συντάξεις θα βγαίνουν με το νέο σύστημα. Δεν εξαιρούνται όμως από το άρθρο 6, που αναφέρει ρητά τι θα ισχύσει για όσους κάνουν αίτηση πριν και μετά το νόμο. Στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που είναι αρμόδιο για την έκδοση των στρατιωτικών συντάξεων, επισημαίνουν ότι έτσι όπως είναι η διατύπωση, οι ένστολοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν και εφόσον η αποχώρησή τους με έκδοση διαπιστωτικής πράξης είναι μετά την ισχύ του νόμου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου, θα έχουν και αυτοί μειώσεις στις συντάξεις, που θα τις δουν όταν πια πάρουν τις οριστικές αποφάσεις και όχι τις προσωρινές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το