Ελλάδα

Εκπαιδευτικοί: Ανοίγουν οι πίνακες γενικής το 2023 με 4 προκηρύξεις ΑΣΕΠ

Σε επεξεργασία έχει το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του proson.gr, τα σχέδια των τεσσάρων προκηρύξεων του υπουργείου Παιδείας που θα διαμορφώσουν τους νέους πίνακες γενικής παιδείας των εκπαιδευτικών. Οι προκηρύξεις θα έχουν του αριθμούς 1ΓΕ/2023, 2ΓΕ/2023, 3ΓΕ/2023 και 4ΓΕ/2023 και αναμένεται να εκδοθούν εντός του 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν πληροφορίες από τον Οκτώβριο που αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από το ΑΣΕΠ να έχει έτοιμους τους νέους, προσωρινούς έστω, πίνακες γενικής παιδείας μέχρι τον Μάιο του 2023. Το ΑΣΕΠ, σε επικοινωνία που είχε με το proson.gr, δεν επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο σε έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα και έχει στην κατοχή του το proson φαίνεται ξεκάθαρα πως οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύει η παραπάνω πληροφορία, για έτοιμους πίνακες τον Μάιο του 2023, το ΑΣΕΠ θα πρέπει να βιαστεί και να εκδώσει τις τέσσερις αυτές προκηρύξεις (1ΓΕ-4ΓΕ/2023) στις αρχές του επόμενου έτους. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και είναι λογικό να υπάρχει πίεση από την κυβέρνηση και το υπουργείο για επίσπευση της διαδικασίας. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι αυτή την περίοδο το ΑΣΕΠ «τρέχει» για την προετοιμασία του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του δημοσίου, οι αιτήσεις του οποίου ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα.

Από τους νέους πίνακες οι προσλήψεις το 2023 – 2024

Να σημειωθεί ότι από τους πίνακες νέους αυτούς θα προκύψουν οι αναπληρωτές γενικής παιδείας στα σχολεία όλης της χώρας την επόμενη σχολική χρονιά, αφού οι υφιστάμενοι πίνακες ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Εν τω μεταξύ χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα των πινάκων για να μπορέσουν να προσθέσουν τυχόν πρόσθετα μοριοδοτούμενα προσόντα που έχουν αποκτήσει την τελευταία τριετία και θα τους ανεβάσουν στην κατάταξη.

Με το άνοιγμα των πινάκων οι δάσκαλοί και οι καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν:

  • Να συμμετάσχουν στην προκήρυξη νέοι εκπαιδευτικοί που αποφοίτησαν πρόσφατα
  • Να προσθέσουν τα «προσόντα» που έχουν αποκτήσει οι εκπαιδευτικοί ώστε να «ανέβουν» στον πίνακα μοριοδότησης
  • Να ενταχθούν και να διδάξουν ξανά στα σχολεία, σε περίπτωση που είχαν αποκλειστεί λόγω λάθους, από τους πίνακες που είναι σε ισχύ

Προσλήψεις από προσωρινούς πίνακες; Το παράδειγμα της ειδικής αγωγής

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που εξελίχθηκε την άνοιξη που μας πέρασε. Εάν το υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ ακολουθήσουν το παράδειγμα της ειδικής αγωγής, τότε είναι πολύ πιθανό οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής την επόμενη σχολική χρονιά να προκύψουν από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης.

Παρόμοια, έγιναν φέτος και οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αφού η Αρχή δεν προλάβαινε να εκδώσει οριστικούς πίνακες. Υπενθυμίζουμε ότι οι προκηρύξεις για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής «έτρεξαν» τον Μάιο και στην συνέχει το ΑΣΕΠ έδωσε «αγώνα δρόμου» για να προλάβει να βγάλει τα προσωρινά αποτελέσματα μέσα στον Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών μέσω των προσωρινών πινάκων προκαλούν αντιδράσεις στην εκπαιδευτικοί κοινότητα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που φέτος έμειναν εκτός εκπαίδευσης λόγω λάθους και περιμένουν με αγωνία το ΑΣΕΠ να εξετάσει τις ενστάσεις και να δημοσιεύσει τους οριστικούς πίνακες για να δουν αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν τουλάχιστον το χρόνο στις σχολικές τάξεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το