Τοπικά

Εκπαιδευτική δράση από το ίδρυμα Γκόλντι Χόουν στην Σκιάθο 

Ανοικτή πρόσκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα της Σκιάθου απηύθυνε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, που το προσεχές Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου και σε συνεργασία με το ίδρυμα της ηθοποιού Γκόλντι Χόουν, θα πραγματοποιήσει δράση για τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς που υπηρετούν στο νησί του Παπαδιαμάντη. Η συνάντηση θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για το πρόγραμμα «MindUp», αφού η Σκιάθος επιλέχτηκε ως η πρώτη περιοχή της χώρας που θα εφαρμοστεί.
Το όνομα της Γκόλντι Χόουν δεν είναι άγνωστο στους Σκιαθίτες. Η 75χρονη Αμερικανίδα, εβραϊκής καταγωγής, ηθοποιός, μαζί με τον σύντροφό της, Κερτ Ράσελ, πολλά χρόνια τώρα επιλέγουν τη Σκιάθο για τις διακοπές τους. Η έλευση του 2020 άνοιξε, όμως, ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της χολιγουντιανής σταρ με το νησί των Βορείων Σποράδων. Το « The Goldie Hawn Foundation», όπως λέγεται το ίδρυμα της ηθοποιού, που εδρεύει στο Λονδίνο, έχει αναπτύξει το «MindUp». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στη νευροεπιστήμη και την επίδρασή της στη μάθηση των παιδιών, ενώ εφαρμόζεται σε σχολεία όλου του κόσμου από τις αρχές των ‘00s.

Η αρχιτέκτονας μηχανικός Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, η οποία το καλοκαίρι του 2019 διαδέχτηκε τον Θοδωρή Τζούμα, νυν δήμαρχο του νησιού, στην προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», μίλησε για τη δράση της 1ης Φεβρουαρίου. Η Θεσσαλονικιά πρόεδρος, που πριν από μία εξαετία εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σκιάθο, αναφέρθηκε στη σύμπραξη του συλλόγου με το ίδρυμα της Γκόλντι Χόουν και την καινούρια διεθνή συνεργασία που υλοποιείται.
«Η συνάντηση αφορά στους εκπαιδευτικούς, που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας, από τα δύο δημοτικά σχολεία, τα τρία νηπιαγωγεία και τον παιδικό σταθμό της Σκιάθου. Άλλωστε, οι ηλικίες που απευθύνεται το πρόγραμμα «MindUp» είναι τριών έως έντεκα ετών. Έτσι, με τη βοήθεια των δύο ειδικών συμβούλων, που θα έρθουν από το Λονδίνο ειδικά για την περίσταση, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα», σημείωσε η κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Στο σαββατιάτικο σεμινάριο πολύτιμη θα είναι επίσης η βοήθεια της Ρεβέκκας Νικολαΐδη, για την οποία η κ. Χατζηκωνσταντίνου είπε: «Μόλις επέστρεψε στη Σκιάθο μετά την περάτωση των σπουδών της και πλέον θα ασχοληθεί με τις μεταφράσεις βιβλίων. Κι επειδή χρειαζόμασταν διερμηνέα, προσφέρθηκε να μας βοηθήσει με τους δύο συντονιστές, οι οποίοι θα έρθουν από το Λονδίνο, με χορηγίες των μελών του συλλόγου».

Από την εφαρμογή του «MindUp» στη Σκιάθο, θα ωφεληθούν εκατοντάδες παιδιά, τόσο από την προσχολική, όσο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Το διδακτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες που καλέσαμε, αριθμεί πολλούς εκπαιδευτικούς. Εμείς στείλαμε «ανοικτή» πρόσκληση. Όποιος ενδιαφέρεται κι έχει τον χρόνο, θα έρθει», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, για να προσθέσει: «Στην αρχή κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Το «MindUp» έχει προσεγγίσει εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο κι έχει αποδειχτεί πως συμβάλει στην ψυχική υγεία των παιδιών. Μπορεί άνετα, λοιπόν, να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, με τη Σκιάθο να υπερηφανεύεται πως θα είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα. Η Σκιάθος θα πρωταγωνιστήσει και σ’ αυτό το επίπεδο και να προσφέρει στη νεολαία του τόπου, με την αρωγή των εκπαιδευτικών τους, μία νέα προσέγγιση διδασκαλίας και να αποκτήσουν δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν καλύτερα το μυαλό και τα συναισθήματά τους. Η ιδέα έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης του Θοδωρή Τζούμα με την Γκόλντι Χόουν, το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος».

Φωτό: Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Σκιάθος” Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το