Τοπικά

Εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην εκμάθηση και διάδοση της κινεζικής γλώσσας στην περιοχή μας αλλά και στην ενδυνάμωση των ευρύτερων πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, θα συμβάλει το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» του οποίου τα εγκαίνια τελέστηκαν χθες στο ξενοδοχείο «Ξενία» παρουσία της πρυτανικής αρχής, μελών της ακαδημαϊκής, κοινότητας, της υφυπουργού παιδείας κ. Ζέττας Μακρή, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης υπήρχε διαδικτυακή σύνδεση με το Κεντρικό Πανεπιστήμιο Οικονομίας και Οικονομικών του Πεκίνου.

Η τελετή εγκαινίων αποτέλεσε την επισφράγιση της προσπάθειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics, προσφέρει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαθήματα κινεζικής γλώσσας, ενώ θα υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και θα διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας. Θα συμμετέχει επίσης σε ένα δίκτυο με περισσότερα από 500 Ινστιτούτα «Κομφούκιος» σε όλο τον κόσμο και θα αναπτύξει ερευνητικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες με πολλά από αυτά.
Το Ινστιτούτο, μέσα από τη συμμετοχή και τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων όπως εκθέσεις, παραστάσεις, σεμινάρια, έκδοση εντύπων και διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού, φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα, σχέσεις οι οποίες θα έχουν ένα σαφές αποτύπωμα στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Ζήσης Μαμούρης ανέφερε πως «Το ινστιτούτο έχει αναπτύξει μια αρκετά ευρεία δραστηριότητα μέσω της συνεργασίας της ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης. Η συνεργασία μέσα από το ινστιτούτο αναμένεται να συνεχιστεί και για τις πέντε πόλεις που δραστηριοποιείται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το ινστιτούτο θα είναι ανοικτό σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό της περιφέρειας. Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα. Καθένας μπορεί να παρακολουθεί δύο κύκλους μαθημάτων κατά προτεραιότητα. Ελπίζουμε το κτίριο Τσικρίκη να αποτελέσει μια φιλόξενη στέγη για τους φοιτητές που θα έρθουν σε επαφή με την κινεζική γλώσσα και πολιτισμό. Ελπίζουμε επίσης οι δράσεις του Ινστιτούτου να επιδράσουν πολλαπλασιαστικά στις τοπικές κοινωνίες».
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος, κ. Γιώργος Πετράκος, ανέφερε πως «Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα και η δεύτερη οικονομία του πλανήτη, αναπτύσσεται ραγδαία και έχει δημιουργήσει σχέσεις με τη χώρα μας. Τα πανεπιστήμιά της είναι εξαιρετικά. Θα προκύψουν συνεργασίες με την περιφέρεια Θεσσαλίας και με τους φορείς που βρίσκονται στις πόλεις που δραστηριοποιείται το Πανεπιστήμιο».

Το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» στεγάζεται στο κτίριο Τσικρίκη. Διευθύντρια είναι η κ. Γουάνγκ Ξιαν Χονγκ που επιπλέον είναι και καθηγήτρια στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο Οικονομικών του Πεκίνου.
Η ίδια ανέφερε πως ο Βόλος είναι μια πολύ όμορφη πόλη και οι φοιτητές είναι πολύ ενθουσιασμένοι με τα μαθήματα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού. Το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» θα λειτουργήσει ως μια γέφυρα ανάμεσα στον πολιτισμό, τα ΑΕΙ και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Κίνας, σημείωσε.
Παράλληλα χθες στην τελετή ανακοινώθηκε η ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Βιώσιμης Αστικής και περιφερειακής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics, το οποίο θα λειτουργεί και ως κέντρο διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το