Οικονομία

Οι εκλογές ψαλίδισαν τις προσδοκίες για την τουριστική σεζόν

touristes

«Αν πάτε σε δραχμή, γιατί να αγοράσω τώρα με ευρώ;», διερωτήθηκε ξένος επενδυτής σε Ελληνα επιχειρηματία που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί του για την πώληση του ξενοδοχείου του.

Η στιχομυθία αυτή αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον στα μάτια των ξένων επιχειρηματικών ομίλων, ως αποτέλεσμα των μετεκλογικών σεναρίων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε διεθνή Μέσα και κάνουν λόγο ακόμα και για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ετσι, το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις έχει παγώσει πλήρως. Ωστόσο, σε αναμονή των μετεκλογικών εξελίξεων βρίσκονται και οι επενδυτές που έχουν ώριμα προς υλοποίηση επιχειρηματικά σχέδια στον χώρο του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές κρατήσεις μέχρι στιγμής για την τουριστική περίοδο του 2015, ακόμη παραμένουν σε θετικό έδαφος. Ομως οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν ψαλιδίσει τις προσδοκίες για τη σεζόν.

Ειδικότερα, οι κρατήσεις από τη Γερμανία βρίσκονται πλέον σε πτωτική πορεία ενώ από τη Βρετανία κινούνται αυξητικά αλλά με επιβράδυνση του ρυθμού.

Εντονα είναι τα σημάδια της πολιτικής περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στη διοργάνωση συνεδρίων καθώς έχει παγώσει κάθε ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη πραγματοποίηση νέων εκδηλώσεων.

Κάθετη πτώση σημειώνουν και οι κρατήσεις στον χώρο του γιότινγκ.

Την ίδια ώρα και ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει τη κίνηση από τη Ρωσία η πτώση στο ρούβλι. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι οι αφίξεις και τα έσοδα από τη Ρωσία θα μειωθούν μεταξύ 10% και 20%, ενώ η σημαντική ανάκαμψη των κρατήσεων στην Αίγυπτο αναμένεται να έχει μικρή επίπτωση των κρατήσεων στην Ελλάδα. Επίσης, αρνητικά θα επηρεάσει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6,5% στο 13%.

Στον αντίποδα, θετικά θα λειτουργήσει η υποτίμηση του ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων για την αύξηση του ταξιδιωτικού ρεύματος από αγορές όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Επίσης, η πτώση του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας θα ενισχύσει την ταξιδιωτική κίνηση από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

Τέλος, οι κρατήσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ στις μουσουλμανικές χώρες αναμένεται να επηρεασθούν αρνητικά μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Η Ελλάδα, όπως εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες, θα κερδίσει ένα μέρος των τουριστών που δεν θα προτιμήσουν μουσουλμανικές χώρες για τις διακοπές τους.

Πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το