Ελλάδα

Εκλογές: Πόσες κάλπες θα στηθούν την τελευταία Κυριακή του Μαΐου

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές µπήκε και επισήµως από χθες η Ελλάδα, καθώς υπεγράφη το προεδρικό διάταγµα µε το οποίο ορίζεται η 26η Μαΐου 2019 ως η ηµέρα για την εκλογή των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι µία από τις δύο, τρεις ή τέσσερις που θα βρει µπροστά του κάθε ψηφοφόρος στις 26/5, στα µισά από τα εκλογικά τµήµατα που θα στηθούν ανά την επικράτεια. Λόγω των ταυτόχρονων εκλογών για δήµους, περιφέρειες, τοπικές κοινότητες και Ευρωβουλή (τέσσερις κάλπες), τα εκλογικά τµήµατα αναµένεται να είναι φέτος σχεδόν διπλάσια από το συνηθισµένο.

Ο ακριβής αριθµός τους θα καθοριστεί µέσα στις επόµενες µέρες, βάσει των οδηγιών που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίες ορίζουν ότι:

Εάν σε ένα εκλογικό τµήµα είναι εγγεγραµµένοι έως 300 εκλογείς, θα τοποθετηθούν και οι 4 κάλπες µαζί.
Στους 59 δήµους που δεν εκλέγουν τοπικά συµβούλια (π.χ. Καισαριανής, Σκύρου κ.λπ.) θα στηθούν τρεις κάλπες, µαζί µε όριο τους 480 εγγεγραµµένους εκλογείς.
Σε όλους τους υπόλοιπους δήµους θα στηθούν ζευγάρια τµηµάτων (ΑΒ) µε όριο τους 540 ψηφοφόρους ανά τµήµα. Στο Α θα είναι οι κάλπες για περιφέρεια-ευρωεκλογές και στο Β για δήµο-τοπικό συµβούλιο.

Ετεροδηµότες
Οι περίπου 100.000 ετεροδηµότες θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα ψηφίσουν για την Ευρωβουλή ή για Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός εάν είναι διατεθειµένοι να ταξιδέψουν αυθηµερόν από τον τόπο διαµονής τους στον τόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Για παράδειγµα, ένας εγγεγραµµένος στον Δήµο Κοζάνης και ετεροδηµότης στην Αθήνα, εάν µεταβεί στην Κοζάνη θα µπορεί να ψηφίσει εκεί µόνον για δήµο, περιφέρεια, τοπικό συµβούλιο, αλλά όχι για την Ευρωβουλή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το