Τοπικά

Εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου: Μακρύς ο δρόμος για την ισότητα των φύλων

 

Αρκετός είναι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την κατάκτηση της ισότητας των φύλων, σε μια περίοδο μάλιστα που η γυναίκα λόγω των πολλαπλών της ρόλων γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, όπως τονίστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.
Η εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας διεξήχθη στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και είχε τίτλο «Γυναικείες διαδρομές- Ερμηνεύοντας το παρελθόν, βιώνοντας το παρόν, σκιαγραφώντας το μέλλον», ενώ μίλησαν οι εξής: Δωροθέα Κολυνδρίνη καθηγήτρια Φιλολογίας, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, Ελευθερία Κώνστα εφέτης, γεν. γραμματέας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, Ιωάννα Λαλιώτου αν. καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΠΘ, Βασιλική Πιτούλη καθηγήτρια Οικονομικών και Γαλλικής Φιλολογίας, συγγραφέας, Την εκδήλωση συντόνισαν η κ. Ερασμία Καλαφάτη, δικηγόρος, γεν. γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και η κ. Ροσσάνα Πόπωτα, δημοσιογράφος.
Η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε πως «μετά το οδυνηρό συμβάν στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς όλες οι γυναίκες της χώρας έχουν γίνει μάνες των θυμάτων. Και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε αυτές τις μητέρες, που πονούν και γαλουχούν τα παιδιά τους με ελπίδες, αλλά οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό. Αυτή την μέρα μπορούμε να κάνουμε τη δική μας ενδοσκόπηση, ώστε με μια φωνή να δούμε, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια καλύτερη κοινωνία».
Η κ. Άρτεμις Ζαβαλίγκου τόνισε πως η γυναίκα έχει έναν πολυφωνικό ρόλο στην καθημερινότητά της και προσπάθεια να κάνει το κατά δύναμη. Και πολλές φορές προσπαθώντας να ισορροπήσει όλους τους ρόλους σε ένα φάσμα τελειότητας, κουράζεται, ταλαιπωρείται. Τα τελευταία χρόνια οι πολλοί ρόλοι της την έχουν οδηγήσει σε μια ευαλωτότητα. Αυτή η προσπάθεια την τιμά, αλλά κουράζεται σωματικά και ψυχικά. Γι’ αυτό και χρειάζεται τη φροντίδα από τον σύζυγο, τους συγγενείς. Επίσης τα τελευταία χρόνια η γυναίκα ανταπεξέρχεται καλά και ως μονογονεική οικογένεια».
Από την πλευρά της η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου πως «Γενικά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε υψηλό επίπεδο για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα».
Η κ. Ελευθερία Κώνστα τόνισε ότι σήμερα δυστυχώς στην κοινωνία εξακολουθούν και υπάρχουν στερεότυπα. Και παρόλο που έχει βελτιωθεί η θέση της γυναίκας σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Αυτό προκύπτει από τα γεγονότα των τελευταίων ετών, που αναδεικνύονται ως μείζον κοινωνικό φαινόμενο και πρόβλημα οι γυναικοκτονίες, τις οποίες η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει από τη μια με ευαισθησία, από την άλλη με αρκετά μεγάλη αυστηρότητα.
Επίσης είπε για τη θέση της γυναίκας εργαζόμενης ότι βρίσκεται εξίσου σε μειονεκτική θέση, καθώς στην ελληνική κοινωνία καθημερινά παλεύει σε δύο πεδία, τον επαγγελματικό της χώρο και στην προσωπική της ζωή που καλείται να ανταποκριθεί απέναντι σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να είναι καλή μητέρα, εξαιρετική σύζυγος, φίλη, προστατευτική όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς της και καλή νοικοκυρά.
«Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι η θέση της γυναίκας έχει κάνει άλματα, εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να πούμε ότι η κοινωνία βλέπει εξισορροπητικά τον ρόλο της απέναντι στον άνδρα», ανέφερε η κ. Κώνστα.
Η κ. Βασιλική Πιτούλη καθηγήτρια Οικονομικών – Γαλλικής Φιλολογίας και συγγραφέας επισήμανε ότι εν έτει 2023 η γυναίκα έχει κατορθώσει πάρα πολλά βήματα προς τα μπρος, αν συλλογιστούμε και μελετήσουμε πως ήταν η θέση της τον προηγούμενο αιώνα, αν και υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν.
Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τόνισε ότι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, μια κοινωνία την οποία δυστυχώς υπολειπόμαστε ακόμα αρκετά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το