Τοπικά

Εκδήλωση της Μητρόπολης Δημητριάδος για το θεσμό της Οικογένειας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, εκδήλωση για το θεσμό της οικογένειας, με γενικό τίτλο «Η ορθόδοξη ελληνική οικογένεια μπροστά στους κινδύνους του σήμερα». Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ενώ παρέστησαν δεκάδες γονείς και υποψήφιοι γονείς.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νέο βιβλίο του Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, «Με τον καιρό να είναι κόντρα – Για νέους και γονείς που ελπίζουν», μίλησαν ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Δημητριάδος και ο συγγραφέας.

Στην ομιλία του ο π. Δαμασκηνός επεσήμανε ότι «το βιβλίο δομείται βάσει απολύτως διακριτών ενοτήτων: Στην πρώτη ενότητα, ο συγγραφέας αγγίζει τις σχέσεις των νέων μέσα από τις ποικίλες εκφάνσεις τους: έρωτας, φιλία, ηλεκτρονική επικοινωνία, ομοφυλοφιλία. Σε όλα όμως ο παρονομαστής είναι κοινός: Η αναζήτηση του αληθινού ανοίγματος προς τον άλλον…. Στη δεύτερη ενότητα, η ματιά του συγγραφέα στρέφεται στον κυρίαρχο της σημερινής πραγματικότητας, το διαδίκτυο. Δεν το αντιμετωπίζει απλώς ως ένα μέσον εθιστικό ή χρονοβόρο. Κυρίως του καταλογίζει το ψέμα που φέρνει στη ζωή μας: Μέσα απ’ αυτό νομίζουμε πως ζούμε, παρατηρώντας τις ζωές των άλλων. Νομίζουμε πως έχουμε φίλους, μετρώντας τα like. Νομίζουμε πως γινόμαστε σημαντικοί, ανεβάζοντας φωτογραφίες σε δημόσια θέα».

Από τη μεριά του ο συγγραφέας π. Θεμιστοκλής επεσήμανε ότι «το να είσαι χριστιανός σημαίνει ανέκαθεν να είσαι κόντρα στην ευκολία, στο θέλημά σου, σε ό,τι είναι ευχάριστο, γιατί σηκώνεις το σταυρό της πίστης…». Σε άλλο σημείο παρατήρησε ότι «οι οικογένειες που θέλουν να ζουν ελληνορθόδοξα στην εποχή μας είναι διακρίνονται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: το αντιστασιακό, το αγαπητικό και το παραδοσιακό ήθος».

Στη συνέχεια ο π. Θεμιστοκλής αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικογένεια σήμερα: «ο κίνδυνος της «βαρεμάρας» ανάμεσα στο ζευγάρι και στις σχέσεις με τα παιδιά, γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι ο ένας από τον άλλο, αφού όλα μας τα δίνει η εποχή μας… Επόμενος, είναι ο κίνδυνος του εγωκεντρισμού. Τα μέλη της οικογένειας δεν συναντώνται ουσιαστικά στο σπίτι, το οποίο λειτουργεί, συχνά, ως ξενοδοχείο. Η Εκκλησία, όμως, μας βάζει στη λογική της συνάντησης των προσώπων. Τρίτος είναι ο κίνδυνος της εκκοσμίκευσης. Οι επιλογές μας, για μας και τα παιδιά μας, είναι κοσμικές. Υπάρχουν όμως και τα οράματα της αγάπης, της μοιρασιάς, της κοινωνικότητας».

Ο  π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι «δεν είμαστε μόνοι στο δρόμο της οικογενειακής ζωής. Η Εκκλησία είναι η μάνα και το σπίτι μας, μέσα στο οποίο χωρούμε όλοι. Μας διδάσκει να έχουμε σχέδιο στην οικογένεια, την αγάπη και την ελευθερία».

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος κάλεσε τους γονείς να σπείρουν το Λόγο του Θεού, αλλά να μη φοβηθούν τα ζιζάνια. «Μη βιαστείτε να τα κόψετε. Θ’ αναπτυχθούν κι αυτά, αλλά όσο εσείς είστε πιστοί στο Φως, το σκοτάδι, κάποια στιγμή, θα φύγει, όταν ο Θεός θα κρίνει». Τέλος, συνεχάρη τους δύο ομιλητές κι ευχαρίστησε όλους για την παρουσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το