Τοπικά

Εκδήλωση ταξικών σωματείων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφιερωμένη στον Μήτσο Παπαρήγα

Με εκδήλωση στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των παρεμβάσεων των ταξικών σωματείων και άλλων φορέων του Βόλου, που ήταν αφιερωμένη στον Μήτσο Παπαρήγα με αφορμή την 1η του Μάη.
Την Δευτέρα 1η Μάη οι ίδιοι φορείς διοργανώνουν την συγκέντρωση και πορεία στις 10.30 το πρωί με αφετηρία την πλατεία Πανεπιστημίου.
Από την Πέμπτη 27/4/23 το πρωί στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργούσε έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων γύρω από την πορεία του ταξικού εργατικού κινήματος στο Βόλο από το 1908 μέχρι και τον εμφύλιο, με ιδιαίτερη αναφορά στις εργατικές εξεγέρσεις του 1921 και του 1936, την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος κατά την διάρκεια της Κατοχής και μετά την Βάρκιζα. Περιοδικά γίνονταν περιηγήσεις στις οποίες πήραν μέρος εργαζόμενοι και φοιτητές.


Την Παρασκευή 28/4/23 με την λήξη της έκθεσης έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στο Μήτσο Παπαρήγα με βασικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» Γιώργο Κουτσινάρη. Επίσης παρουσιάσθηκε το βιογραφικό δράσης, διώξεων μέχρι την δολοφονία του, του Μήτσου Παπαρήγα στον Φλεβάρη του 1949.
Ο Γ. Κουτσινάρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι με μπροστάρη το Μήτσο Παπαρήγα που από το 1924 είχε αναλάβει τα ηνία της διοίκησης του σωματείου μας, οργάνωσε και πρωτοστάτησε σε πολλούς αγώνες και απεργίες, ακόμα και δύσκολα χρόνια όπως αυτά της δικτατορίας του Πάγκαλου και γενικά εκείνα του Μεσοπολέμου.
Φυλακίσθηκε, εξορίσθηκε, δούλεψε σε συνθήκες άγριας παρανομίας και όταν επέστρεψε στο Βόλο με την Απελευθέρωση του 1944, αναδείχθηκε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και στην συνέχεια Γραμματέας της ΓΣΕΕ.
Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου στην συνέχιση της δράσης της, τιμά τον Μήτσο Παπαρήγα και όλους τους μεταλλεργάτες αγωνιστές από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα που στάθηκαν διαχρονικά στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Επίσης, τιμούν τους αγώνες της Εργατικής Τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών, στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το