Τοπικά

Εκδήλωση μνήμης από το ΚΚΕ Βόλου στους εκτελεσθέντες στο Καζανάκι

DSC08720

Η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ και το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τιμά και τη μνήμη των 156 συντρόφων και αγωνιστών δίπλα στο ΚΚΕ που εκτελέστηκαν την περίοδο Δεκέμβρης 1947 – Σεπτέμβρης 1949 στο Καζανάκι. Πρόκειται για στελέχη και μέλη της Οργάνωσης του Βόλου, μαχητές του ΔΣΕ των γύρω περιοχών και δεκάδες οπαδούς που έδιναν τη μάχη μαζί με τους κομμουνιστές την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης του Δημοκρατικού Στρατού. Η φετινή εκδήλωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, επέτειος για την οποία πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας έχουμε προχωρήσει σε εκδηλώσεις τιμώντας τη μεγάλη τρίχρονη εποποιία του.
Στη φετινή εκδήλωση στο Καζανάκι θα τιμηθούν οι εκτελεσθέντες που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». Πρόκειται για την εκτέλεση 20 μελών και στελεχών του ΚΚΕ, από τις μεγαλύτερες που έγιναν στο Καζανάκι. Η εκτέλεση έγινε στις 4 Απριλίου του 1949 μετά από το έκτακτο στρατοδικείο του Μάρτη του ίδιου έτους στο οποίο οι κατηγορούμενοι ήταν 61 και ανάμεσά τους 15 γυναίκες.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μέλη του ΚΚΕ Βόλου αναφέρθηκαν στην ιστορία των εκτελεσθέντων “Η ιστορία της Αναγέννησης ξεκινά από την περίοδο της Κατοχής, όταν στο Βόλο και ως μετεξέλιξη των άτυπων εφημερίδων με τον τίτλο «ΕΑΜ», αρχίζει η έκδοσή της υπό την ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΕΑΜ. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί, σε πιο αραιά διαστήματα και η «Λευτεριά» όργανο της Περιφερειακής Επιτροπής Βόλου – Πηλίου του ΚΚΕ.

Σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες στο Στρατοδικείο Βόλου παραπέμπονται συνολικά 61 άτομα.
Από αυτούς εκτελούνται στις 4 Απριλίου 1949 οι Μαρία Μάργαρη 45 ετών, Ελευθερία Μπελογιάννη 28 ετών, Ελένη Λιασκοβίτου 26 ετών, Κων. Μακρυγιάννης 46 ετών, Ιωαν. Τσαρδακάς 49 ετών, Χαραλ. Βροντός 30 ετών, Χρήστος Δαινάς 32 ετών, Ιωαν. Ντόρμας 34 ετών, Κων. Σπορίδης 50 ετών, Ιωαν. Νάπας 34 ετών, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας 43 ετών, Λάζαρος Φρουσκλιάς 37 ετών, Χρυσόστ. Παπαθεολόγου 39 ετών, Παντελής Μασλουμίδης 28 ετών, Ηλίας Τράντος 52 ετών, Κων. Πεντάρας 29 ετών, Νικ. Μάργαρης 31 ετών, Γεωργ. Δημητρακόπουλος 51 ετών, Αντ. Ευσταθίου 47 ετών, Ανδρέας Κουτσός 44 ετών.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκτελεσθέντες θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα στο χώρο των εκτελέσεων, στη μνημείο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη.
Όπως ανέφεραν τα μέλη του ΚΚΕ “Την Κυριακή στις 26 Ιούνη και τη Δευτέρα στις 27 Ιούνη, οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ, τα μέλη της ΚΝΕ θα βρίσκονται στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα φανάρια, με την εφημερίδα στο χέρι. Έτσι θα τιμήσουν τους συντρόφους μας εκτελεσθέντες της Αναγέννησης”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το