Τοπικά

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τη φετινή χρονιά η εστίαση ήταν στην «Αναπηρία» και στις ρατσιστικές εκδηλώσεις και φαινόμενα που σχετίζονται με αυτήν.
Πιο συγκεκριμένα, αρχικά, ο κ. Απόστολος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Αγριάς, παρουσίασε, μέσα από την πολυετή εμπειρία του στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τις λανθασμένες αντιλήψεις και παραδοχές, καθώς και τις κοινωνικές κατασκευές που υπάρχουν γύρω από την Αναπηρία, οι οποίες διαμορφώνουν συνθήκες σχολικής αποτυχίας και εκπαιδευτικού αποκλεισμού. Η ομιλία του λειτούργησε ως αφόρμηση για ανάπτυξη προβληματισμού και συζήτησης γύρω από τον ρατσισμό και την Αναπηρία, δίδοντας στις εκπαιδευόμενες και στους εκπαιδευόμενους του σχολείου την ευκαιρία να διερευνήσουν έννοιες όπως τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις κ.ά, αλλά και να μοιραστούν σχετικές προσωπικές ιστορίες και βιώματα γύρω από την Αναπηρία.

Στη συνέχεια, η κ. Ζίνα Διακομή, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Κεραμικής ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, παρουσίασε το έργο της δομής, στην οποία προσφέρεται δημιουργική απασχόληση ατόμων με αναπηρία, επισημαίνοντας τη σημασία της Τέχνης, καθώς αποτελεί μέσο που δίνει τη δυνατότητα και τον χώρο στα άτομα να ακουστεί η «φωνή» τους. Ειδικότερα, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν βίντεο με περιεχόμενο από τις εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήρι Κεραμικής και να θαυμάσουν τις δημιουργίες των ατόμων με αναπηρία του ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, οι οποίες ανακίνησαν έντονα συναισθήματα και αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό γύρω από τις έννοιες του περιορισμού και της ελευθερίας. Έργα των ατόμων με αναπηρία του ΚΔΑΠμεΑ Βόλου θα εκτίθενται στο χώρο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου μέχρι τις 7 Απριλίου.
Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Κατσιφός μεταφραστής και συγγραφέας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΣΔΕ Βόλου, μοιράστηκε τη γνώση του για τη μέθοδο της «αυτόματης γραφής», συνοδεύοντας τους συμμετέχοντες στα μονοπάτια του υπερρεαλισμού / σουρεαλισμού και συστήνοντάς τους τον Αντρέ Μπρετόν και το Μανιφέστο του. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγησή του, οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι (αλλά και οι εκπαιδευτές), κληθήκαν να δημιουργήσουν σε ομάδες ένα ποίημα με θέμα τον ρατσισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση που υφίστανται άτομα ή και ομάδες/κατηγορίες ατόμων λόγω «ετερότητας» στη φυλή, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στον τρόπο ζωής κ.ά. Η διαδικασία, πρωτόγνωρη για πολλούς και πολλές, στάθηκε ευκαιρία για αυτοέκφραση και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η λήψη αποφάσεων, η συνεργατικότητα κ.λπ. Η όλη διαδικασία, πέρα από ιδιαίτερα απολαυστική, φάνηκε να λειτούργησε ιδιαίτερα εμψυχωτικά για όλους τους παρευρισκομένους και να ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των. Την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Ρούμπου Χριστίνα, Σύμβουλος Ψυχολόγος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το