Τοπικά

Εκδικάστηκε σήμερα η αγωγή 24 πρώην εργαζομένων της “ΙΜΑΣ” κατά της εταιρείας

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου συζητήθηκε σήμερα η αγωγή που έχουν καταθέσει 24 πρώην εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΙΜΑΣ, που ζητούν να χαρακτηριστούν οι οικειοθελείς αποχωρήσεις που είχαν συμφωνήσει με την εταιρεία, πριν αυτή αναστείλει τη λειτουργία της, ως αναγκαστικές και εκβιαστικές. Επίσης ζητούν οι οικειοθελείς αυτές αποχωρήσεις, να χαρακτηριστούν ομαδικές απολύσεις.

Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.  Νίκος Μπουρούς ανέφερε:

“H πλευρά μας υποστήριξε σήμερα στο Δικαστήριο τον άδικο τρόπο που έγινε η απόλυση των υπαλλήλων της ΙΜΑΣ με το πρόσχημα των οικειοθελών αποχωρήσεων ενώ στην πραγματικότητα οι απολύσεις ήταν εκβιαστικές και με ψυχολογικό φόρτο  για να μπορέσουν,  και με το μπόνους  των 40.000 ευρώ, να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους που τους θεωρούσαν πάντα ακριβούς και ενοχλητικούς. Αγωνιζόμασταν πάντα για το δίκιο μας και τα πάγια δικαιώματα που είχαμε κατοχυρώσει. Ήταν ένας τρόπος να μας ξεφορτωθούν έντεχνα και όταν ξεχαστεί το θέμα να ανοίξουν με νέα δεδομένα, όπως με μισθούς που δεν είναι αξιοπρεπείς”.  Όπως ανέφερε ο κ. Μπορούς,  η πλευρά της εταιρείας υποστήριξε σήμερα ότι δεν ήταν βιώσιμη και πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονταν τις προτάσεις της.

“Εμείς πήγαμε και με προτάσεις μέσα στα περιθώρια που μας είχαν δώσει, αποδεχθήκαμε και τις απαράδεκτες προτάσεις τους υπό το φόβο διακοπής της παραγωγής”  είπε χαρακτηριστικά.

“Αν δικαιωθούμε, απαιτούμε και άμεσα οικονομικά οφέλη για το διάστημα που είμαστε άνεργοι και την επαναπρόσληψη αν λειτουργήσει το εργοστάσιο”.

Παράλληλα ο κ. Μπορούς σημείωσε πως το εργοστάσιο είχε πάρει παραγγελία 70 εκ. ευρώ πριν κλείσει και αυτή τη στιγμή εκτελείται από εργαζόμενους της Γερμανίας, στη συνέχεια έρχεται η παραγγελία στον Βόλο και μεταπωλείται στη ΔΕΗ. “Θα μπορούσε έστω αυτή η δουλειά να γίνει εδώ στην Ελλάδα”  πρόσθεσε.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Θ. Πανόπουλος, πρώην μέλος Δ.Σ. Σωματείου και Δ.Σ. Εργατικού Κέντρου, οι 24 πρώην εργαζόμενοι επιθυμούν «να αποδείξουν την απάτη και τον εκβιασμό της εταιρείας» και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

Οι 24 πρώην εργαζόμενοι προσήλθαν στα δικαστήρια με δικηγόρους τον κ. Λυμπερδόπουλο Στέργιο και από την Ομοσπονδία τον κ. Βλασόπουλο Γιώργο. Η απόφαση του δικαστηρίου θα βγει το επόμενο διάστημα.

 

«Σήμερα θα αποδειχθεί ότι κανένας λόγος δεν υπήρχε να κλείσει το εργοστάσιο το οποίο ήταν κερδοφόρο. Απλώς, η διεύθυνση χάνοντας τα δυο δικαστήρια από τις απεργίες που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι τον προηγούμενο χρόνο, ενήργησε με τιμωρητικό τρόπο και έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά ζητώντας μειώσεις ενόψει της καινούργιας επιχειρησιακής σύμβασης, μειώσεις μισθών περίπου 4 και 4,5 μηνών, παρότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε κανένα σωματείο να υπογράψει», σημείωσε ο κ. Πανόπουλος.

 

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΙΜΑΣ είχαν προσφύγει στην διαιτησία, δεν βρέθηκε λύση και όταν το σωματείο είδε τον κίνδυνο ότι η εταιρεία ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει, ενημέρωσε ότι συμφωνεί με τη σύμβαση του εργοστασίου ΣΥΡΜΑ και ότι μπορούσε να υπογράψει. «Ωστόσο, πριν εκπνεύσει η προθεσμία μας ενημέρωσαν ότι αργήσαμε», τόνισε και κατηγόρησε την εταιρεία ότι ενήργησε με δόλο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το