Τοπικά

Εκατέρωθεν «πυρά» Βαγ. Χατζηκυριάκου και αντιδημάρχου Ιωαν. Εκίζογλου – «Κόντρα» για τη σίτιση αδέσποτων

«Κόντρα» ξέσπασε στον Δήμο Αλμυρού μεταξύ Δημοτικής Αρχής και μείζονος μειοψηφίας με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του αντιδημάρχου Ιωαν. Εκίζογλου για το θέμα της σίτισης των αδέσποτων. Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» Βαγ. Χατζηκυριάκος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «παρακολουθούμε με λύπη μας, ότι η προεκλογικά υποσχόμενη κοινωνική πολιτική της δημοτικής αρχής ήταν μία επιφανειακή δέσμευση με συγκεκριμένο σκοπό», με τον αντιδήμαρχο να απαντά ότι «δεν απέφυγα κάποιες άστοχες διατυπώσεις και ερμηνείες, για τις οποίες και απολογούμαι ειλικρινά, ωστόσο το όψιμο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα της παράταξης του πρώην δημάρχου θα ήταν πράγματι συγκινητικό, αν απευθυνόταν στους πολίτες κάποιου άλλου Δήμου, όχι πάντως σε αυτούς του Αλμυρού».
Στην ανακοίνωσή η παράταξη του Βαγ. Χατζηκυριάκου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Κατανοούμε απολύτως το πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Άλλωστε το αντιμετωπίσαμε, έχοντας να διαχειριστούμε και τον μεγάλο αριθμό που «γέννησε» ένα μη νόμιμο ιδιόκτητο καταφύγιο ζώων στην περιοχή μας. Οφείλαμε ως Δημοτική Αρχή να τηρούμε τη νομοθεσία, παρά το πολιτικό κόστος που υπήρχε, το οποίο και αναλάβαμε. Γνωρίζαμε όμως ότι είχαμε θέσει τις σωστές βάσεις και με υπομονή και ψυχραιμία σύντομα θα επέρχονταν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είχαμε ξεκινήσει πρόγραμμα στειρώσεων, είχαμε συμβάσεις για κτηνιατρικές υπηρεσίες, αγωνιζόμασταν διαρκώς για το ζήτημα της περισυλλογής, συνεργαστήκαμε με τους εθελοντές κτηνιάτρους στειρώνοντας μεγάλο πληθυσμό ζώων, δημιουργήσαμε μητρώο εθελοντών.
Παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή νέο όχημα, ειδικά για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων, καθώς και έτοιμη τη μελέτη για τη δημοπράτηση του έργου του Καταφυγίου. Για πρώτη φορά εντάξαμε κονδύλια στον προϋπολογισμό του Δήμου για τη σίτιση και τη φροντίδα των αδέσποτων. Όλες οι πραγματικές ελεγκτικές και διωκτικές αρχές γνώριζαν το έργο μας και το αναγνώριζαν ως προσπάθεια πραγματικής και σύννομης διαχείρισης.
Οφείλαμε και οφείλουμε, ως εκπρόσωποι της πόλης μας, αιρετοί, να μην διχάζουμε πρώτοι εμείς με τον λόγο μας την ήδη διχασμένη κοινωνία. Την κριτική των δημοτών την ακούγαμε, τη δεχόμασταν και δεν σταματούσαμε να προσπαθούμε, χωρίς ποτέ να μετακυλήσουμε τις ευθύνες μας.
Μας κάνει εντύπωση η προτροπή προς τους πολίτες σε παράβαση του νόμου και μάλιστα υπό την απειλή προστίμων (!). Το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη, στις 5 Μαρτίου, από τον Δήμο Αλμυρού έρχεται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με το Ν. 4830/2021, αλλά και με τις Βασικές Αρχές Ελευθερίας και Φροντίδας των ζώων, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από το Συμβούλιο Ευζωίας των Παραγωγικών Ζώων (Farm Animals Welfare Council), σύμφωνα με τις οποίες, πρώτη είναι η ελευθερία από πείνα, δίψα και κακή διατροφή. Εξασφαλίζεται με την πρόσβαση των ζώων σε φρέσκο νερό και σιτηρέσιο που εξασφαλίζει υγεία και σφρίγος.
Κατ’ άρθρο, δε, 10 παρ. 5 εδ. β’ του Ν. 4830/2021, δεν απαγορεύεται παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους πολίτες, αντιθέτως επιτρέπεται αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις καθαριότητας και υγιεινής.
Είναι εμφανής η διαφορά αντίληψης μεταξύ νομοθέτη και δημοτικής αρχής, η οποία παραβαίνοντας τον νόμο επιβάλλει απαγορεύσεις και απειλεί με πρόστιμα (από που γενόμενα όμως;) το σύνολο των πολιτών, ακόμη και εκείνων που τηρούν τις προϋποθέσεις.
Θεωρούμε δεδομένο, ότι έστω και τώρα, αφού λαμβάνουν γνώση της νομοθεσίας αν και όφειλαν ήδη να τη γνωρίζουν, θα ανακατασκευάσουν τη δήλωσή τους και θα συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως οφείλουν».

Απάντηση Ιωαν. Εκίζογλου
Σε ανακοίνωση – απάντηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλμυρού Ιωαν. Εκίζογλου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου είχε σκοπό να αναδείξει πως κατά τη σίτιση των αδέσποτων πρέπει να τηρούνται από τους δημότες όλες οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθαριότητας και υγιεινής που ο Νόμος ορίζει, καθώς δεν είχαν εισακουσθεί -στον βαθμό που επιθυμούσαμε- προηγούμενες εκκλήσεις μας.
Αναγνωρίζω πως δεν απέφυγα κάποιες άστοχες διατυπώσεις και ερμηνείες, για τις οποίες και απολογούμαι ειλικρινά.
Αυτές όμως εκκίνησαν από την ειλικρινή μου αγωνία τόσο για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των αδέσποτων, όσο και για την ασφάλεια των δημοτών μας, καθώς είχαν αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες για επιθέσεις αγελαίων αδέσποτων σε πολίτες κάθε ηλικίας.
Το όψιμο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα της παράταξης του πρώην δημάρχου θα ήταν πράγματι συγκινητικό, αν απευθυνόταν στους πολίτες κάποιου άλλου Δήμου, όχι πάντως σε αυτούς του Αλμυρού.
Δυστυχώς για την αντιπολίτευση και ευτυχώς για τους πολίτες του Δήμου μας, η πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής και στο ζήτημα των αδέσποτων (87 από τα οποία βρέθηκαν νεκρά κατά τη διάρκεια της θητείας της) είναι γνωστή σε όλους τους δημότες του Αλμυρού, οι οποίοι διαθέτουν και μνήμη και κρίση».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

 

Share
Ετικέτες: αδεσποτα

Πρόσφατα άρθρα

Το πρόγραμμα, οι διαιτητές και οι γραμματείες στην ΕΣΚΑΘ

Δυνατή αναμέτρηση αναμένεται σήμερα στο Κλειστό Αμπελώνα, όπου ο τοπικός Γυμναστικός Σύλλογος υποδέχεται την Αγριά.…

9 Μαρτίου 2024

Μείωση έως τέσσερα λεπτά στην κιλοβατώρα – «Ανάσα» αναμένουν οι καταναλωτές ρεύματος

Μειωμένες έως και τέσσερα λεπτά είναι για τον τρέχοντα μήνα οι τιμές στην κιλοβατώρα με…

9 Μαρτίου 2024

Λιγότερα, αλλά πιο σοβαρά τα περιστατικά βίας στο Λύκειο – Μαθήτριες 3ου ΓΕΛ Βόλου αναλύουν το φαινόμενο

Στο Λύκειο οι μαθητές έχουν κτίσει την προσωπικότητά τους, κοιτάζουν τον «εαυτό» και όχι τον…

9 Μαρτίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου 28χρονη επίτοκος

Μια 28χρονη διακομίσθηκε σήμερα τα ξημερώματα από την Σκιάθο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων…

9 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 9/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Ολυμπιακός-Λαύριο -Ζ- (Α1…

9 Μαρτίου 2024

Προοπτική ίδρυσης παραρτημάτων κυπριακών πανεπιστημίων

  Μεγάλη η αντιπαράθεση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων στην χώρα μας με άλλους…

9 Μαρτίου 2024