Τοπικά

Προοπτική ίδρυσης παραρτημάτων κυπριακών πανεπιστημίων

 

Μεγάλη η αντιπαράθεση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων στην χώρα μας με άλλους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά.
Ο κ. Πάνος Σταυρόπουλος, σύμβουλος σταδιοδρομίας που εργάζεται στον Βόλο μας μίλησε για την διαφαινόμενη ίδρυση παραρτημάτων Κυπριακών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και μας είπε τα ακόλουθα:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ :
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

«Ήδη το μεγαλύτερο Κυπριακό Πανεπιστήμιο το Λευκωσίας μαζί με ένα fund που έχει μεγάλες δομές στην υγεία, ετοιμάζουν την πρώτη ιατρική σχολή ξένου πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Προφανώς θα υπάρχουν ακόμη και δύο σχολές, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν συνολικά τρεις σχολές ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση ενός πανεπιστημίου στην χώρα μας. Δηλαδή για την αδειοδότηση ενός Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, κριτηρίων να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία. Προφανώς μαζί με την ιατρική θα μπορεί να είναι και μία φαρμακευτική ίσως και μια ψυχολογία, ίσως και μια οδοντιατρική ή κάτι άλλο. Το πιθανότερο σημείο που θα γίνουν τα κτήρια μάλλον θα είναι στην περιοχή του Ελληνικού. Κάποια στιγμή θα επακολουθήσει και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου (το European). Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο κομμάτι των ελλήνων φοιτητών δεν θα πηγαίνουν πλέον στην Κύπρο για σπουδές.
Το μοντέλο με τα κυπριακά πανεπιστήμια είχε όλα αυτά τα χρόνια πολλούς έλληνες και ξένους φοιτητές, είχε καλές σπουδές και οι απόφοιτοι είχαν πλήρως αναγνωρισμένα δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν αναγνωρισμένα δικαιώματα οι απόφοιτοι. Στην Κύπρο πήγαιναν πολλοί έλληνες σπουδαστές, καθώς ήταν σχετικά εύκολο και λόγω απόστασης και λόγω γλώσσας. Προφανώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα ξένα πανεπιστήμια ώστε να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.
Υπάρχει κάποιο θέμα με τα τωρινά κολλέγια, καθώς τα κολλέγια δεν ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα κολλέγια δεν έχουν αποκτήσει υπόσταση πανεπιστημίου για οικονομικούς λόγους πρωτίστως και ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο μοντέλο ένωσης τους με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη. Η ίδρυση λοιπόν ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα οδηγήσει σαφώς μια μερίδα παιδιών που πήγαιναν για σπουδές στο εξωτερικό να παραμείνουν στην Ελλάδα. Βέβαια αυτά είναι τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το υψηλό κόστος διδάκτρων».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στις 19 Μαρτίου η δημοπρασία για το πάρκινγκ Φιλελλήνων

Σε πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία εκτίθεται η εκμίσθωση του πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων επί…

9 Μαρτίου 2024

Βόλος:«Γολγοθάς» για οικογένεια 16χρονης

  Το δικό της «Γολγοθά» βιώνει η οικογένεια μιας 16χρονης Βολιώτισσας μαθήτριας που διαγνώστηκε με…

9 Μαρτίου 2024

Απίστευτο: 11χρονος οδηγούσε BMW, ρυμουλκώντας κλεμμένο τροχόσπιτο!

H βρετανική αστυνομία συνέλαβε 11χρονο αγόρι το οποίο οδηγούσε μια BMW σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ρυμουλκώντας…

8 Μαρτίου 2024

Είχε αλληλεπίδραση με εξωγήινους η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Τι απαντά το Πεντάγωνο

Η έξαρση των παρατηρήσεων αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, ή αλλιώς UFO τη δεκαετία του 1960…

8 Μαρτίου 2024

Γάζα: Μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκινά ο ανθρωπιστικός διάδρομος – Στα όρια λιμοκτονίας ο θύλακας

Ένας θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας προς τη Γάζα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το…

8 Μαρτίου 2024

Ερντογάν προαναγγέλλει απόσυρση: «Αυτές θα είναι οι τελευταίες μου εκλογές»

Την απόσυρσή του από την πολιτική προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά…

8 Μαρτίου 2024