Τοπικά

Λιγότερα, αλλά πιο σοβαρά τα περιστατικά βίας στο Λύκειο – Μαθήτριες 3ου ΓΕΛ Βόλου αναλύουν το φαινόμενο

Στο Λύκειο οι μαθητές έχουν κτίσει την προσωπικότητά τους, κοιτάζουν τον «εαυτό» και όχι τον άλλο, είναι προσανατολισμένοι στις πανελλαδικές εξετάσεις και γι’ αυτό τα περιστατικά βίας είναι λιγότερα σε σχέση με το Γυμνάσιο. Ωστόσο, όταν προκύπτουν, θα είναι σοβαρά, τονίζεται από μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Βόλου που με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σχολικής βίας διοργάνωσαν στο σχολείο εκδήλωση.
Η εκδήλωση με τη συνδρομή της διεύθυνσης και των συμβούλων σχολικής ζωής, περιελάμβανε ομιλία από την ψυχολόγο του σχολείου, παρουσίαση βίντεο με περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού, αλλά και αναφορά σε στοιχεία έρευνας για το θέμα.
Στο 3ο ΓΕΛ Βόλου επισημαίνεται από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Αραμπατζή πως υπάρχουν οι υποστηρικτικοί θεσμοί, όπως οι σύμβουλοι σχολικής ζωής και η ψυχολόγος, για την διαχείριση τέτοιων περιστατικών που ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι ανεπαίσθητα και εντελώς διαχειρίσιμα. Η ψυχολόγος έρχεται μία φορά την εβδομάδα για να βοηθήσει.
Βέβαια, επειδή το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, πάντα υπάρχει επαγρύπνηση. Η σύμβουλος σχολικής ζωής, χημικός κ. Μαρία Γιαννίρη που ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης, τόνισε πως «στο σχολείο μας δεν έχουμε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και ό,τι προκύπτει το αντιμετωπίζουμε αμέσως. Είναι σημαντικός ο θεσμός του συμβούλου σχολικής ζωής και μπορούμε να έχουμε την επίβλεψη. Μέσω του θεσμικού αυτού ρόλου, συζητάμε με τους μαθητές, όταν τους συμβαίνει κάτι, και ενημερώνουμε άμεσα τη διεύθυνση του σχολείου. Ο σύμβουλος σχολικής ζωής πρέπει να είναι κοντά στους μαθητές, άλλωστε έχουμε παρακολουθήσει και σεμινάρια για αυτό το θέμα. Παράλληλα έχουμε και τη συνδρομή του ψυχολόγου».
Η μαθήτρια Β’ Τάξης Καλλιόπη Ματθαίου τόνισε πως «οι μαθητές όταν είναι θύματα σχολικού εκφοβισμού, πρέπει να μιλούν στους γονείς, τους καθηγητές, τους φίλους τους. Υπάρχουν άτομα που είναι κλειστά λόγω χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να μιλούν, γιατί θα βοηθηθούν. Τα θύματα πρέπει να είναι ψύχραιμα και αποφασιστικά. Ακόμη για τους θύτες κάποιος λόγος υπάρχει που το κάνουν αυτό».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Πηνελόπη Περιστέρη ανέφερε πως «ο εκφοβισμός παρατηρείται περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες, όπως στο Γυμνάσιο, που τα παιδιά ακόμη δεν έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά τους. Στο Λύκειο οι μαθητές έχουν κτίσει την ισχυρή προσωπικότητά τους, κοιτάζουν τον «εαυτό» και όχι τον άλλο, και έχουν ως στόχο τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης κυριαρχεί ο λεκτικός εκφοβισμός που μπορεί να αφορά την εμφάνιση του παιδιού, το ντύσιμό του, την ομιλία του, κάποια άλλα χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στο μέγεθος της βίας είπε πως στο λύκειο μπορεί τα περιστατικά να είναι ήπια που ξεπερνιούνται ακόμη μέσα από τις παρέες, χωρίς να εμπλακούν απαραίτητα οι καθηγητές.
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Μαρία Τζάβελλου ανέφερε πως στο Λύκειο μπορεί τα περιστατικά να είναι λιγότερα, αλλά θα είναι πιο σοβαρά, όπως στο διαδίκτυο με την έκθεση προσωπικών δεδομένων που μπορεί να καταστρέψουν ψυχολογικά ένα παιδί. Πάντως ένα περιστατικό βίας μπορεί να αλλάξει τον έφηβο και από αδύναμος να γίνει ισχυρός, αλλά και αντίστροφα.
Μάλιστα αναφέρθηκε στην εκδήλωση λέγοντας πως «θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τη μαθητική κοινότητα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο Νοσοκομείο Βόλου 28χρονη επίτοκος

Μια 28χρονη διακομίσθηκε σήμερα τα ξημερώματα από την Σκιάθο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων…

9 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 9/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Ολυμπιακός-Λαύριο -Ζ- (Α1…

9 Μαρτίου 2024

Προοπτική ίδρυσης παραρτημάτων κυπριακών πανεπιστημίων

  Μεγάλη η αντιπαράθεση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων στην χώρα μας με άλλους…

9 Μαρτίου 2024

Στις 19 Μαρτίου η δημοπρασία για το πάρκινγκ Φιλελλήνων

Σε πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία εκτίθεται η εκμίσθωση του πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων επί…

9 Μαρτίου 2024

Βόλος:«Γολγοθάς» για οικογένεια 16χρονης

  Το δικό της «Γολγοθά» βιώνει η οικογένεια μιας 16χρονης Βολιώτισσας μαθήτριας που διαγνώστηκε με…

9 Μαρτίου 2024

Απίστευτο: 11χρονος οδηγούσε BMW, ρυμουλκώντας κλεμμένο τροχόσπιτο!

H βρετανική αστυνομία συνέλαβε 11χρονο αγόρι το οποίο οδηγούσε μια BMW σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ρυμουλκώντας…

8 Μαρτίου 2024