Ελλάδα

Εισαγγελέας για Μάτι: Ζήτησε ενοχή για εννέα κατηγορούμενος – Για ποιους ζήτησε απαλλαγή

Την ενοχή εννέα κατηγορουμένων από τους 21 συνολικά που κάθονται στο εδώλιο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι 104 νεκρούς, προτείνει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης ολοκληρώνοντας την αγόρευση του στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεις κατά συρροή και του εμπρησμού από αμέλεια τους εξής κατηγορούμενους: Σωτήρη Τερζούδη (τότε αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος), Β. Ματθαιοπουλο (τότε υπαρχηγό), Ιωάννη Φωστιέρη (τότε επικεφαλής ΕΣΚΕ), Ν. Παναγιωτόπουλο (επίγειο επικεφαλή Πυροσβεστικών Δυνάμεων), Χαράλαμπο Χιόνη (επικεφαλής επίγειων Πυροσβεστικών Δυνάμεων), Βάϊο Θανασιά (τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα), Ευάγγελο Μπορνούς (δήμαρχο Ραφήνας), Αντώνη Παπαλπατζή (αντιδήμαρχο Ραφήνας) και Κ. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο δηλαδή που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Αντίθετα ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Χρήστου Γκολφίνου, Φίλιππου Παντελεακου, Δαμιανού Παπαδοπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσοπούλου, Γεωργίου Πορτοζούδη και Στέφανου Κολολουρη. Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπου Συρογιαννη, του τότε Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπακη, της τότε Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και των τότε Δημάρχων Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημήτριου Στέργιου Καψάλη.

Ενδεικτικά στην πρότασή του οι εισαγγελέας ανέφερε ότι η κ Δούρου θα πρέπει να απαλλαγεί και για τις εννέα συνολικά κατηγορίες που της αποδίδονται. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας η κ. Δούρου ουδέποτε είχε την υποχρέωση «να ασκήσει καθήκοντα της για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση» χωρίς προηγούμενη εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ούτε και η Περιφέρεια είχε υποχρέωση να συνδράμει στο έργο διάσωσης.

Ακόμη ο εισαγγελέας ανέφερε πως για τη μη έγκαιρη σύγκληση του ΣΟΠ δεν στοιχειοθετείται ούτε και είχε νόημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακόμη για τον κατηγορούμενο Ευ. Μπουρμούς ο εισαγγελέας είπε στην αγόρευση του πως επί της ουσίας έδωσε με δημόσιες δηλώσεις του στα ΜΜΕ λάθος πληροφορίες για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ενώ για τον τελευταίο κατηγορούμενο Κ. Αγγελόπουλο που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά καίγοντας κλαδιά σε χώρο δίπλα στην οικία του ο κ. Μανιάτης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για το πρόσωπο που φέρεται να προκάλεσε κατά το κατηγορητήριο τη φωτιά. Σύμφωνα με τα πορίσματα και την έκθεση αυτοψίας, τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η φωτιά προέκυψε σε υπαίθριο οικοπεδικό χώρο. Αυτός ο χώρος είναι απέναντι στην οικία του. Αποκλείεται το συνέριο πρόκληση της πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα.

Όλες οι υπόλοιπες εκδοχές παρέμειναν στο επίπεδο της σεναριολογίας. Κρατάω τη έκθεση της προανακριτικής υπηρεσίας της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο ήταν εγκληματικό σε μια τέτοια ημέρα με τόσους ανέμους. Δυστυχώς συχνά συναντάμαι τέτοιες συμπεριφοράς από πολίτες. Ανυπολόγιστο το κόστος. Το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δεν βρίσκεται σε ιδιοκτησία του κατηγορουμένου. Κανείς δεν τον είδε να βάζει τη φωτιά.

Ουδείς το επιβεβαιώνει ότι ήταν αυτός. Όμως όταν πήγαν οι προανακριτικοί υπάλληλοι βρήκαν υπολείμματα κλαδιών στο σημείο, όπως και έξω από την οικεία του κατηγορούμενου. Ξαναπήγαν και είδαν ότι τα κλαδιά είχε μετακινηθεί 4 μέτρα από το σημείο της φωτιάς. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το σημείο έναρξης της φωτιάς είχε εμποτιστεί με νερό. Αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος έριχνε νερό με λάστιχο της οικείας του. Όλα έγιναν αντιληπτά στις 25.7.2018 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. (…)

Ο πραγματογνώμονας γεωπόνος επιβεβαίωσε ότι σε 4 δέντρα μέσα στην ιδιοκτησία του βρέθηκαν ίχνη κλαδέματος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι 5 κλαδιά αντιστοιχούσαν σε δέντρα από την οικεία του κατηγορουμένου.

Παρόμοια δέντρα υπήρχαν έξω από το σπίτι αλλά δεν είχαν κλαδευτεί. Με άλλα λόγια αποδεικνύεται ότι τα κλαδιά που προσπάθησε να κάψει προέρχονταν από δέντρα στο σπίτι του. Αποδείχθηκε ότι κλάδεψε τα δέντρα του προ 15νθημέρου και τα απέθεσε έξω από το οικόπεδο του, στο σημείο έναρξης της φωτιάς. Έριχνε νερό μετά όχι για να κατασβήσει αλλά για να αλλοιώσει τα πειστήρια, μετακίνησε τα υπόλοιπα των κλαδιών και τα διασκόρπισε. Αυτός προκάλεσε την πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο. Μας είπε ότι δεν βρίσκονταν στην οικεία του κατά το χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς. Προσκομίζονται κάποιες αποδείξεις με την πιστωτική του κάρτα. Όλες όμως είναι ανώνυμες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί και ένα άλλο πρόσωπο μια πιστωτική κάρτα (…). Τελικά κάποιες πράξεις όσο και καταστροφικές και αν είναι, μόνο ο θεός μπορεί να τις δει και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε…».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το