Άρθρα

Εις Μνήμην Χρήστου Συργκάνη

Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Παραλίμνης Γιαννιτσών, στον τόπο καταγωγής του, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή το 40ήμερο μνημόσυνο του Χρήστου Συργκάνη. Σαράντα ημέρες από την απώλειά του αλλά η θλίψη στους οικείους, φίλους και συνεργάτες του παραμένει μεγάλη. Το άγγελμα της απώλειας του ανθρώπου, οικογενειάρχη και επιστήμονα από την επάρατη νόσο προκάλεσε συντριβή σε όσους τον γνώριζαν.
Οι ασθενείς της Μαγνησίας στο πρόσωπο του εκλιπόντα γιατρού είχαν βρει έναν μεγάλο συμπαραστάτη. Ο Χρήστος Συργκάνης άλλωστε είχε συνδέσει το όνομά του με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και κατάφερε να την κάνει μία από τις επιφανέστερες στη χώρα μας. Ως νεφρολόγος υπηρέτησε το Νοσοκομείο του Βόλου από το 1995 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2020, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.
Με πρωτοβουλίες του δημιουργήθηκε το Τμήμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης στον Βόλο. Ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, «δάσκαλος» για τους νεότερους γιατρούς που δεν κουράστηκε και δεν βαρέθηκε ποτέ να προσπαθεί να βελτιώνει τους συνεργάτες του, ενώ διακρίθηκε και για το ακαδημαϊκό του έργο, έχοντας παρουσιάσει σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Ένας συγγραφέας που μέχρι και την τελευταία στιγμή έγραφε και διόρθωνε ιατρικά κείμενα και βιβλία. Ένας άνθρωπος που πάντοτε ήθελε το καλύτερο.
Τυχεροί υπήρξαμε και όσοι βρεθήκαμε σε ανθρώπινο επίπεδο κοντά του και διδαχθήκαμε από την ακεραιότητα, το ήθος και την προσήλωσή του στην οικογένειά του και στη δράση του για το καλό του συνανθρώπου. Η αξιοπρεπής και γενναία μάχη των τελευταίων ετών μας έδειξε το μεγαλείο ψυχής, τη γενναιότητα και την καλοσύνη, που επέδειξε μέχρι την τελευταία στιγμή του.
Πρέπει να καταγραφεί ότι μέσα στο 2021 εκδόθηκε και το βιβλίο του «Αιμοκάθαρση με Τεχνητό Νεφρό για Τελικό Στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου», τα δικαιώματα του οποίου παραχώρησε στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου. Το συγκεκριμένο βιβλίο το αφιέρωσε στην αγαπημένη του γυναίκα, τη Βαγγελιώ, με την οποία ξεκίνησαν, πριν από πενήντα χρόνια περίπου, την κοινή προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Και η συμβολή της σε αυτή την προσπάθεια ήταν καταλυτική. Η εξαιρετική της παρουσία, η συγκινητική αφοσίωση και φροντίδα προς την οικογένειά τους και η απεριόριστη στήριξή της, ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής του ήταν μοναδική. Για τον αγαπημένο μας κουμπάρο η Βαγγελιώ αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα γυναίκας, συζύγου και μητέρας.
Στην αφιέρωσή του δεν μπορούν να λείπουν τα αγαπημένα του παιδιά, Δημοσθένης, Βασίλης και Παναγιώτης, με την ευχή του να είναι υγιείς και χρήσιμοι στις οικογένειές τους και την κοινωνία.
Αγαπημένε μας Χρήστο υπήρξες για μας όχι μόνο ο κουμπάρος και νονός για τον Ευάγγελο μας αλλά και το παράδειγμα με όλη την πορεία της ζωής σου…

Πασχάλης Δήμου-Μαγδαληνή Βίτσου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το