Κόσμος

Εικόνες απίστευτης ομορφιάς από το πορτοκαλί Σέλας στη Σκωτία: Πώς δημιουργείται το σπάνιο φαινόμενο

Ένα μοναδικό πορτοκαλί σέλας κατεγράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στον ουρανό της Σκωτίας, μετά από ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς: «Σπάνια πορτοκαλί σέλαα, που τεχνικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, φωτογραφήθηκαν στον ουρανό πάνω από τη Σκωτία μετά από μια εκρηκτική ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε τα πύρινα σέλαα στον ουρανό πάνω από το Aberdeenshire στην Σκωτία, γύρω στις 6:00 μ.μ. LT στις 25 Νοεμβρίου 2023.

.

 

Όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς:

Τα σέλαα ήταν μέρος μιας μικρής (G2) γεωμαγνητικής καταιγίδας – μια διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο της Γης που προκλήθηκε από ένα ταχέως κινούμενο σύννεφο μαγνητισμένου πλάσματος, γνωστό ως στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME), το οποίο έφτασε στη Γη λίγο πριν εμφανιστούν τα σέλαα.

Όταν τα ηλιακά σωματίδια διεισδύουν βαθιά στην ατμόσφαιρα και διεγείρουν τα μόρια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν σπάνια ροζ σέλας. Θεωρητικά, και τα μόρια οξυγόνου και αζώτου μπορούν να εκπέμπουν αμυδρά πορτοκαλί μήκη κύματος υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο, ακόμη και όταν συμβαίνει αυτό, το ασυνήθιστο χρώμα
κατακλύζεται από πράσινα και κόκκινα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να δούμε αυτά τα μήκη κύματος. Αντίθετα, οι πορτοκαλί αποχρώσεις στη νέα εικόνα προκαλούνται από την ανάμειξη κόκκινου και πράσινου φωτός. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάθετες ζώνες κόκκινου και πράσινου σέλαος αλληλοεπικαλύπτονται τέλεια, καθιστώντας τις πολύ σπάνιες».

Όπως τονίζει, «οι ασυνήθιστες πορτοκαλί αποχρώσεις εμφανίστηκαν επίσης πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής γεωμαγνητικής καταιγίδας στον Καναδά στις 19 Οκτωβρίου».

Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα του πορτοκαλί σέλαος και ένας μετεωρίτης έλαμψε πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την ηλιακή καταιγίδα.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το