Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ροές» της Ελπινίκης Καμόσου με 26 έργα, μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Ελπινίκης Καμόσου με τίτλο «Ροές» στον Χώρο Τέχνης «δ.». Η έκθεση αποτελείται από 26 έργα, μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων, που παρουσιάζουν την εξελικτική διάθεση εικόνας και ύλης της δημιουργού που χαρακτηρίζει το σύνολο της δημιουργικής της γραφής. Η έκθεση λειτουργεί με την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Μάγδας Κουμπαρέλου, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύτηκαν με performance από την καταξιωμένη Βολιώτισσα χορογράφο Άρτεμη Σταμούλη που χόρεψε με τη συνοδεία μουσικής από τον διακεκριμένο φλαουτίστα Πέπο Σάλεμ.

Η εικαστικός Ελπινίκη Καμόσου μίλησε στη «Θ» για την έκθεση με τίτλο «Ροές», λέγοντας πως ο τίτλος προέκυψε και από το εννοιολογικό περιεχόμενο της έκθεσης και από την τεχνική της: «Ροές είναι αυτό που έχει και εξέλιξη και μετάβαση. Όλο αυτό συνέβη στην πανδημία, με όλα τα έργα να έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Ξεκινάει με όλη αυτή την αγωνία της κατάστασης, αλλά εξελίσσεται τελικά και ισορροπεί μέσα από την αποδοχή αυτής της αλλαγής των πραγμάτων και την εξοικείωση με τη φύση μας, με τις προσωπικές μας ανάγκες, όπου εκεί όταν αυτά καθησυχάζουν και έρχονται και χορταίνουν με πράγματα που εμείς βρίσκουμε στο δικό μας σύστημα, σιγά σιγά θεραπεύεται όλο αυτό που συμβαίνει και δεν μας επηρεάζει τόσο έντονα και αποδεχόμαστε τη ροή των πραγμάτων. Και μαθαίνουμε να την αξιολογούμε κιόλας».

Αναφερόμενη στο τεχνικό κομμάτι που είναι η ψηφίδα που χρησιμοποιεί, τόνισε: «Τα έργα έχουν ζωγραφικό μέρος και ένα επίκτητο κομμάτι που προέρχεται από την επεξεργασία πλαστικών μπουκαλιών, τα οποία βάφονται, αλλάζουν σχήμα, μέγεθος κ.λπ. και προσαρμόζονται με καρφίτσες πάνω στο επιτοίχιο έργο, το οποίο αποκτά τρεις διαστάσεις. Αυτό, επειδή υπάρχει μια συνέχεια ενός μοτίβου, δίνει την αίσθηση μιας ροής κι αυτή η ροή υπάρχει σε σύνδεση με την εννοιολογική ροή».
Στην έκθεση, εκτός των 25 έργων, υπάρχει κι ένα κεντρικό, που είναι εντελώς περίοπτο. «Ένα έργο που είναι σαν ρούχο, μανδύας, αλλά και σαν σπηλιά. Στην ουσία είναι αυτές οι πρωταρχικές μας ανάγκες στο υποσυνείδητό μας που μπαίνουμε και ανασύρουμε πράγματα, τα οποία θέλουμε να ισορροπήσουμε» εξηγεί η ίδια.

Όσον αφορά στην έμπνευση των έργων της έκθεσης η εικαστικός επισήμανε πως «η αλλαγή των πραγμάτων, η αίσθηση ότι κάποιος ρόλος πρέπει να υπάρχει σε αυτή τη διαδοχή των καταστάσεων, κάπως πρέπει να αξιολογηθούν. Οπότε όλα ήρθαν και πήρανε μια σειρά. Ξεκίνησε ακριβώς καταγράφοντας το συναίσθημα, την πορεία των συναισθημάτων που εναλλάσσονταν. Ακόμη και η εισπνοή και η εκπνοή αυτής της περιόδου έγινε θέμα, τα στόματα, οι μύτες, αυτά που λείπουν τώρα πια σαν εκφραστικά στοιχεία, επειδή φοράμε μάσκες, έγιναν έργα. Ό,τι μπορεί να προκύψει από την ανθρώπινη εκφραστική ανάγκη έγινε έργο».
Η έκθεση «Ροές» στον Χώρο Τέχνης «δ.» θα λειτουργεί: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30. Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το