Άρθρα

Εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας το νέο βιβλίο του Γεωργίου Σούρλα

Του Θεόδωρου Περράκη

Από τη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σούρλα: Η Μαγνησία στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους και τις εκατοντάδες σχόλια διαπιστώνεις ότι αποτελεί ένα εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας για τη Μαγνησία, είναι αυτό που έλειπε. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να έχει συνολικά, σφαιρικά, ενημέρωση για γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες όχι μόνο για τη Μαγνησία, αλλά για ολόκληρο το Έθνος μας. Διαβάζεις για τους κορυφαίους του νεοελληνικού διαφωτισμού που κατάγονται από τη Μαγνησία: Τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Άνθιμο Χαζή, τον Δανιήλ Φιλιππίδη, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Στέφανο Κομητά. Στους δασκάλους του γένους που έθεσαν ως προτεραιότητά τους την αποτίναξη του ζυγού της αμάθειας, της πραγματικής δουλείας, ώστε να ακολουθήσει η πνευματική αφύπνιση και η απελευθέρωση του Έθνους.

Τώρα, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, την 25η Μαρτίου 2021 στην Αθήνα οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας προέβησαν σε δηλώσεις τους που μας τιμούν παγκοσμίως. Είναι και ο εύθετος χρόνος να διδαχτούν και τα παιδιά μας όσα με σεμνότητα αναφέρθηκε ο συγγραφέας διά του βιβλίου του προς ενημέρωση της τοπικής μας ιστορίας. Ενδεικτικά από τις 280 σελίδες του βιβλίου επιλέγω και αναφέρω μερικά: Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν, δηλαδή Ευτυχής όποιος διδάχτηκε ιστορία, Ευριπίδης 485-406 π.Χ. Ενδιαφέροντα και τα όσα έγραψε ο συγγραφέας του βιβλίου στο εισαγωγικό του σημείωμα, αλλά και όσα αναλύει ο Βίκτωρας Κων/νου Κοντονάτσιος για το βιβλίο.

Η έκκληση των επαναστατών για βοήθεια δεν απέδωσε, πολέμησαν μόνοι, χωρίς ξένες δυνάμεις και ή έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, ή πτωχοί, αφού ενίσχυσαν οικονομικά τους αγώνες κατά γη και θάλασσα με όσα χρήματα διέθεταν.

Δυστυχώς υπήρξε και η προδοτική συμπεριφορά ορισμένων κοτζαμπάσηδων που συνεργάζονταν με τους Τούρκους.
Οι Έλληνες ξεκίνησαν λοιπόν μόνοι (χωρίς ξένη βοήθεια) τον αγώνα τους για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Αμέτρητες οι αιματοβαμμένες περιοχές. Η Αϊτή πρώτη χώρα που αναγνώρισε την επανάσταση. Οι μάχες της Μακρινίτσας. Η ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη, αλλά και άλλες γυναίκες πολέμησαν τους Τούρκους δίπλα στους άντρες τους, όπως αναγράφεται στο βιβλίο. Η μάχη της 17ης Μαρτίου θυσία του φιλέλληνα Κάρολου Ογλ, ανταποκριτού των «Times» του Λονδίνου, που καρατομήθηκε με τσεκούρι από τους Τούρκους στην ηλικία των 25 του ετών, αρχές Φεβρουαρίου 1878. Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος και ο Τιμολέων Φιλήμων κατέληξε λέγοντας ότι η βιογραφία του Ογλ συνοψίζεται με τρεις λέξεις: «Έζησε, εμαρτύρησε και απέθανε για την Ελλάδα», αλλά και πλήθος άλλων που πολέμησαν για την πατρίδα. Το 2006 οργανώθηκαν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Για τον Γεώργιο Φιλάρετο, και τον Προμυριώτη λαογράφο, αείμνηστο πλέον Γεώργιο Θωμά. Τότε, στην επετειακή εκδήλωση του 2006 τίμησε την εκδήλωση τιμής, ως αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο Γεώργιος Ι. Σούρλας, τους Προμυριώτες που πριν 183 χρόνια είχαν σφαγιαστεί από τους Τούρκους κατά την επανάσταση στις 8 Μαΐου 1823 κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα στο ηρωικό αυτό χωριό του Πηλίου. Τους γενναίους πατριώτες στο ηρωικό αυτό χωριό του Πηλίου και αλλού πρέπει να τιμούμε για πάντα ανέφερε. Δύο μάχες στη μονή Ξενιάς και αλλού με θυσίες και αίμα. Κανείς δεν δικαιούται να την αγνοήσει, να την αποδημήσει ή να την παραχαράξει, όπως αναγράφεται στη σελίδα 249 του βιβλίου του κ. Γεωργίου Ι. Σούρλα. Και συνεχίζει: Αυτό επιχείρησαν οι συγγραφείς της ιστορίας της Δημοτικού, που εν τέλει αποσύρθηκε το 2007, αφού προκλήθηκε αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα για τις ανακρίβειες που περιέχει. Αποτέλεσε, ωστόσο, μια θλιβερή παρένθεση στην υπεύθυνη και αντικειμενική διαπαιδαγώγηση και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το βιβλίο απευθύνεται ιδιαίτερα, ως αναφέρεται, στους κατοίκους της Μαγνησίας, για να γνωρίσουν την τοπική ιστορία τους.

Δεν στέκει να λογαριάζεται για πεθαμένος όποιος σκοτώθηκε για την πατρίδα. Αυτή ήταν η απάντηση Ιερολοχίτη στον Φίλιππο Ιωάννου από τη Ζαγορά, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε αν ζει ο αδελφός του Ρήγας που πολέμησε μαζί του με τον Ιερό Λόχο στο Δραγατσάνι το 1821 με τον βαθμό του πεντηκόνταρχου, όπου σκοτώθηκε και ο ίδιος με άπειρες στο κορμί λαβωματιές.

Αφού επισήμανα μερικά από τα αναγραφόμενα με λεπτομέρειες στο σπουδαίο αυτό βιβλίο, το πρόσφατα εκδοθέν, του καταξιωμένου ευπατρίδη Βελεστινλή πολιτικού και πολυγραφότατου συγγραφέα κ. Γεωργίου I. Σούρλα με τον τίτλο «Η Μαγνησία στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους» ζητώ την άδειά του να αντιγράψω και εγώ ως υστερόγραφό μου το υστερόγραφο στη σελίδα 253 του βιβλίου του Γεωργίου Ι. Σούρλα: Ας λάβουμε υπόψη όσα λέγει ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ: «Την ιστορία δεν τη χρειάζεται κανείς, επειδή διαβάζει το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον». Ας διαβάσουμε λοιπόν και εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, με αφορμή με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, προσεκτικά το μέλλον μέσα από το παρελθόν!

Η εφημερίδα «Θεσσαλία» την Πέμπτη 25 Μαρτίου με επιτυχημένο έγχρωμο πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο «Ραντεβού με την ιστορία», ζητούμενο η γνώση της τοπικής ιστορίας, είχε τιμήσει το νέο βιβλίο του Γιώργου Σούρλα με τον εύστοχο τίτλο του: «Για να τιμήσεις τους ήρωες πρέπει πρώτα να τους γνωρίσεις» και είχε σπεύσει να προτρέψει ώστε το 1821 να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μαθητές δεκάδων σχολείων. Είναι και ο εύθετος χρόνος να διδαχτούν και τα παιδιά μας όσα με σεμνότητα αναφέρθηκε ο συγγραφέας διά του βιβλίου του προς ενημέρωση της τοπικής μας ιστορίας όπως ανέφερα ανωτέρω.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το