Αθλητισμός

«Εφυγε» χωρίς ιατρική βοήθεια o Πατρίκ Εκένγκ

ekeng

Χαλασμένος απινιδωτής και ληγμένα φάρμακα συνέθεταν τον ιατρικό… εξοπλισμό του ασθενοφόρου που μετέφερε στο νοσοκομείο τον άτυχο ποδοσφαιριστή της Ντινάμο Βουκουρεστίου, Πατρίκ Εκένγκ.

Προκύπτει επομένως ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς στάθηκε αδύνατο να προσφερθούν πρώτες βοήθειες στον Καμερουνέζο διεθνή, ο οποίος εξέπνευσε πενήντα λεπτά μετά την είσοδό του στο νοκοκομείο. Ο ηλικίας 26 ετών Εκένγκ, την Παρασκευή, είχε καταρρεύσει από καρδιακή προσβολή στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του ρουμανικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ντινάμο και τη Βιτορούλ, επτά λεπτά αφότου όπου είχε περάσει ως αλλαγή.
Από τις έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια του θανάτου, διαπιστώθηκε ότι ασθενοφόρα που ανήκουν στην ιδιωτική εταιρεία «Puls», όχημα της οποίας μετέφερε τον Εκένγκ, διαθέτουν απινιδωτές με ληγμένες μπαταρίες και επομένως άχρηστους καθώς επίσης και φάρμακα άμεσης δράσης των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει προ πολλού παρέλθει.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, το οποίο ανέστειλε άμεσα την άδεια λειτουργίας της «Puls» για τουλάχιστον 30 ημέρες και της επέβαλε (κατ’ αρχήν) πρόστιμο 23.800 λέι (5.300 €).

Ιστορικό αμέλειας
Δικαιώθηκαν έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις της Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro), η οποία μία μέρα μετά τον θάνατο του Εκένγκ είχε επισημάνει ότι «είναι γνωστό ότι αρκετοί ρουμανικοί σύλλογοι έχουν βεβαρημένο ιστορικό αμέλειας σε εξοπλισμό και παροχή πρώτων βοηθειών». Πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες, ο Χασάν Ανίλ Εκέν, ατζέντης του εκλιπόντος, είχε καταγγείλει: «Υπήρχαν τρία ασθενοφόρα γύρω από το στάδιο, αλλά κανένα απ’ αυτά δεν είχε απινιδωτή».
Η νεκροψία έγινε χτες με την παρουσία γιατρού, που ήρθε από το Καμερούν. Διαπιστώθηκε καρδιακή υπερτροφία που κατά την άποψη ενός εκ των ιατρών «για έναν αθλητή αυτή η υπερτροφία ισοδυναμεί με προδιάθεση για καρδιακή προσβολή». Ωστόσο σύμφωνα με τον Νταν Ντερμεντζίου, διευθυντή του ινστιτούτου όπου έγινε η αυτοψία «η καρδιακή υπερτροφία δεν αποτελεί αδιαμφισβήτητη αιτία θανάτου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του Εκένγκ, εκατοντάδες άτομα διαδήλωναν στο κέντρο του Βουκουρεστίου μετά τον εξαναγκασμό υπευθύνων του υπουργείου Υγείας να παραδεχτούν ότι στο 20% των ελεγχθέντων νοσοκομείων της χώρας διατίθενται νοθευμένα ή αραιωμένα απολυμαντικά

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το