Οικονομία

Εφορία: Αυτές είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν πριν εκπνεύσει το 2022

Λίγο έμεινε ακόμα μέχρι να μας χαιρετήσει για τα καλά το 2022 και οι φορολογούμενοι τρέχουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές τους απέναντι στην εφορία. Οι πολίτες μάλιστα οφείλουν να δείξουν μεγάλη προσοχή.

 

Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες, όπως για παράδειγμα οι επιπλέον φόροι, τα πρόστιμα, αλλά και η επιστροφή ενισχύσεων.

Μερικές από τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να κλείσουν εγκαίρως στις εφορίες έως την τελευταία ημέρα του χρόνου οι φορολογούμενοι, είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, των δόσεων της επιστρεπτέας καθώς και των δικαιολογητικών προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις στην εφορία για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αναλυτικά τα τελευταία μας «ραντεβού» με την εφορία για το 2022:
6η δόση φόρου εισοδήματος
8η δόση ΕΝΦΙΑ
ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις
6η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
Δικαιολογητικά για επιστρεπτέα προκαταβολή στο «myBusinessSupport»
Καταβολές δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές
Τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2021
Τροποποιητικές δηλώσεις ανείσπρακτων ενοικίων φορολογικού έτους 2020
Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές για κάλυψη τεκμηρίων μέσω της πλατφόρμας
myProperty
Χειρόγραφες δηλώσεις από κληρονόμους συγγενών που αποβίωσαν το 2021
Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού για όσους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία κατά το
προηγούμενο έτος
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων προς την εφορία συγκαταλέγονται και εκείνοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, αφού έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το