Οικονομία

ΕΦΚΑ: Έρχεται νέα επιστροφή εισφορών για 78.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Το σωστό IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ 78.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση εισφορών του 2018. Χθες, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, πιστώθηκαν τα πρώτα ποσά από τις επιστροφές της εκκαθάρισης του 2018. Συγκεκριμένα πιστώθηκαν 100,69 εκ. ευρώ σε 86.187 επαγγελματίες οι οποίοι είχαν δηλώσει έγκυρο IBAN στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Από τις εφάπαξ επιστροφές απομένουν ακόμη να καταβληθούν περίπου 60 εκ. ευρώ τα οποία δικαιούνται 77.940 μη μισθωτοί.

Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία το 2017 λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2016 και έλαβαν έτσι πιστωτικά εκκαθαριστικά από την εκκαθάριση του 2018. Ωστόσο δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται. Σε όλους αυτούς δίνεται η δυνατότητα μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) να το καταχωρήσουν ακολουθώντας την εξής διαδρομή: ηλεκτρονικές υπηρεσίες -> Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Συνολικά επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ δικαιούνται 264.631 ασφαλισμένοι και το συνολικό ποσό των επιστροφών είναι 215,19 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ασφαλισμένους μη μισθωτούς που δήλωσαν το 2017 μικρότερα εισοδήματα από το 2016 και γι αυτό δικαιούνται τώρα επιστροφές ποσών από τις εισφορές που κατέβαλλαν.

Υπενθυμίζεται πως η εισφοροδότηση γίνεται αρχικά με το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως, όταν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, η εκκαθάριση δείχνει την πραγματική υποχρέωση. Συνεπώς οι εισφορές του 2018 είχαν αρχικά υπολογιστεί με το εισόδημα του 2016 και όταν ακολούθως όταν εκκαθαρίστηκε το εισόδημα του 2017 πραγματοποιήθηκε η εκκαθάριση των εισφορών και ο επανυπολογισμός τους. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ στις αρχές Ιουλίου και έδειξε πώς:

•             727.200 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο καθώς το εισόδημά τους το 2017 απεδείχθη υψηλότερο από το εισόδημα του 2016. Συνολικά οφείλουν 1,085 δισ. ευρώ.

•             493.300 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί κατέληξαν με μηδενικό υπόλοιπο, καθώς το εισόδημά τους δεν άλλαξε ανάμεσα στις δυο χρονιές και συνεπώς παρέμεινε σταθερή η εισφοροδοτική τους υποχρέωση.

•             264.631 έλαβαν πιστωτικό υπόλοιπο, καθώς το εισόδημά τους το 2017 απεδείχθη χαμηλότερο από το εισόδημα του 2016 και τελικώς είχαν καταβάλλει περισσότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ από αυτές που αναλογούσαν στο πραγματικό τους εισόδημα. Αναλυτικά, οι 40.100 εξ αυτών είχαν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ, το οποίο παραμένει αναγκαστικά στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και συμψηφίζεται ενώ οι 224.500 δικαιούνται επιστροφές άνω των 50 ευρώ.

Τα «ραβασάκια» από την εκκαθάριση του 2018 αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στις 9 Ιουλίου. Οι μη μισθωτοί με πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ είχαν περιθώριο έως τις 30 Αυγούστου να δηλώσουν στον ιστότοπο του ΕΦΚA εάν επιθυμούσαν το υπόλοιπό τους να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό ώστε να συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Την ηλεκτρονική δήλωση στον σχετικό ιστότοπο του ΕΦΚΑ υπέβαλλαν 60.360 ασφαλισμένοι. Το δικό τους πιστωτικό υπόλοιπο δεν θα επιστραφεί αλλά θα συμψηφίζεται με επόμενες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι υπόλοιποι 164.120 δεν υπέβαλλαν αίτηση και είναι αυτοί που πρέπει να λάβουν εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό της επιστροφής από την εκκαθάριση των εισφορών του 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να δηλωθεί ο σωστός αριθμός λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς προς το παρόν το σύστημα δεν έχει έγκυρους IBAN για όλους τους δικαιούχους επιστροφών.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με χρεωστικό υπόλοιπο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό αναζητείται ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλόμενης έως 30.08.2019. Η αποπληρωμή προβλέπεται έτσι να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή στις 31/12/2019, τουλάχιστον για όσους δεν φρόντισαν να εντάξουν τα χρεωστικά τους υπόλοιπα στην ρύθμιση των 120 δόσεων – όπως είχαν δικαίωμα – που «έτρεχε» έως τις 7 Οκτωβρίου.

«Τακτοποιούμε μία βασική υποχρέωσή μας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστρέφοντάς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα επιστρέψουμε 215 εκατ. ευρώ σε 264.631 ασφαλισμένους, χρήματα τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους όπως ήταν υποχρεωμένη», δήλωσε με την ευκαιρία της πληρωμής των πρώτων 100εκ. ευρώ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης υπενθυμίζοντας πως στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η κατάρτιση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ και η πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το