Τοπικά

Έφηβοι καταφεύγουν στο αλκοόλ

 

Έχει παρατηρηθεί πως μαθητές μικρότερων ηλικιών στρέφονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Μαθητές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας εξηγούν γιατί κάποιοι βρίσκουν διέξοδο στο ποτό, ενώ ζητούν ευρύτερη ενημέρωση για να προφυλαχθούν από εθισμούς που εγκυμονούν κινδύνους για τους νέους.
Όπως εξηγεί ο μαθητής και πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Πειραματικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Kώστας Καλαντζής: «Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξόδους που έχουν πραγματοποιηθεί από νέους, έχει παρατηρηθεί ότι όλο και μικρότερα παιδιά πίνουν έστω και λίγο. Έχει παρατηρηθεί σε περισσότερες μικρές ηλικιακές ομάδες σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμη και τα κορίτσια καταναλώνουν αλκοόλ. Απλά έχει διαπιστωθεί ότι η ηλικία είναι ένα νούμερο. Δηλαδή δεν περιμένεις να ενηλικιωθείς για να μπορέσεις να πιεις ένα ποτό και είναι κάτι που παρατηρείται καθημερινά».
Ο ίδιος εξηγεί γιατί οι νέοι στρέφονται στο αλκοόλ: «Πολλοί το «ρίχνουν» στο ποτό, γιατί μπορεί να βιώνουν κάποιες καταστάσεις στο σπίτι τους ή επειδή έχουν δυσκολίες σε πολλά πράγματα. Άλλοι το «βλέπουν» ως διασκέδαση. Βέβαια είναι μία νόστιμη διασκέδαση, είναι κάτι ψεύτικο και κάτι εφήμερο, το οποίο σε ανεβάζει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να σου αποφέρει μεγάλα προβλήματα υγείας».
Από τη μεριά της η μαθήτρια και πρόεδρος του 15μελούς του 1ου Λυκείου Βόλου Σοφία Ναρλή επισημαίνει τα ακόλουθα: «Επειδή είμαι στη Γ’ Λυκείου διαβάζω αρκετά όπως και τα περισσότερα παιδιά, αλλά τα Σαββατόβραδα βγαίνουμε έξω στον Βόλο για να ξεσκάσουμε από το διάβασμα. Συνήθως πηγαίνουμε σε καφέ της πόλης μας και όχι σε νυχτερινά μαγαζιά ή μπαράκια. Στα καφέ-μπαρ που πηγαίνουμε αποφεύγουμε τη χρήση αλκοολούχων ποτών. Πίνουμε συνήθως μπίρα ή χυμό. Αυτό γίνεται συνήθως από όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, 17 ετών.
Οι φίλοι και συμμαθητές μου και γενικά ο κύκλος μου αποφεύγει να καταναλώνει ποτά όπως ουίσκι ή βότκα. Ίσως κάποια παιδιά το κάνουν για να πειραματιστούν, καθώς περνάνε στην ενηλικίωση ή για να δείξουν ότι μεγάλωσαν, αλλά αυτά είναι ελάχιστα. Γενικά όπως έχω παρατηρήσει στις ηλικίες μας και στην πόλη μας ο χυμός και η μπίρα είναι τα ποτά που πίνουμε κατά την έξοδό μας. Οι γονείς μας είναι αρνητικοί και μας έχουν εφιστήσει την προσοχή να μην πίνουμε.
Στις σχολικές εκδρομές και ειδικά στην 5ήμερη ή σε άλλες εκδρομές απαγορεύεται η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών. Στο σχολείο μας αυτό το τηρούμε και δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι διαφορετικό. Οι καθηγητές που μας συνοδεύουν είναι πολύ τυπικοί και προστατευτικοί κι εμείς από τη μεριά μας προσπαθούμε να έχουμε άριστη συνεργασία, καθώς καταλαβαίνουμε την ευθύνη που έχουν απέναντί μας».
Στην ερώτηση αν γίνεται στο σχολείο σχετική ενημέρωση από φορείς υγείας και επιστήμονες απαντά: «Ναι, είχαν έρθει να μας μιλήσουν κατά τη θεματική εβδομάδα για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση αλκοόλ στην υγεία των νέων. Βέβαια αυτό θα θέλαμε να γίνεται πιο συχνά, όπως και να μας μιλάνε και άλλα για θέματα που μας απασχολούν όπως τον εθισμό στο διαδίκτυο, τους διάφορους επιτήδειους στα social media, τα ναρκωτικά κ.λπ.».
Ο ιδιοκτήτης κάβας κ. Νικόλαος Λιάππης αναφέρει σχετικά πως «Πιο παλιά υπήρξαν πιο πολλοί νεαροί και χρησιμοποιούσαν διάφορες δικαιολογίες όπως π.χ. ότι είναι για τον μπαμπά ή τη μαμά, ενώ έβλεπες παρέες νεαρών να μετρούν τα χρήματά τους έξω από το μαγαζί και μπαίνοντας να ζητούν ένα ουίσκι για τους γονείς τους. Τώρα αυτό το φαινόμενο φαίνεται να έχει μειωθεί, πλέον δεν έρχονται τόσοι πολλοί νεαροί. Διαχρονική προτίμηση ποτού στις νεαρές ηλικίες είναι η βότκα, αλλά και το τζιν».
Από πληροφορίες που αντλήθηκαν από μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Περιπτεριούχων Νομού Μαγνησίας προκύπτει ότι «οι ανήλικοι δεν αγοράζουν αλκοολούχα ποτά σε μεγάλο ποσοστό, περισσότερο αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ισοτονικών και ενεργειακών ποτών». Μάλιστα επισημαίνεται σχετικά ότι η περιοχή μας είναι μεταξύ όσων είναι σε χαμηλό επίπεδο η χρήση αλκοόλ από ανηλίκους, όπως και η παραβατική συμπεριφορά στην οποία ωθεί πολλές φορές το αλκοόλ.

(Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν από τους σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Βόλου Αρτέμη Χαλάτση, Μαριάνα Χαλάτση, Βιολέτα Θεοδοσίου, Στέφανο Νακόπουλο, Γιώργο Βαϊσμένο)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το