Οικονομία

Δυσκολίες στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία ενός αλγόριθμου ο οποίος με βάση τα δεδομένα για την κάθε περιοχή (αγοραπωλησίες, τιμές κτλ) θα υπολογίζει την τιμή ζώνης. Ωστόσο, για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν συναλλαγές θα λειτουργεί μία τοπική επιτροπή, ενώ μια άλλη δευτεροβάθμια επιτροπή θα επεμβαίνει στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις.

Την προαναγγελία για το νέο σύστημα έκανε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο 18ο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo. Η υφυπουργός έθεσε ως στόχο την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους, με ένα σύστημα τιμών που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Η υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι: «Στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά, αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων».

«Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές»

Η κ. Παπανάτσιου έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο έργο, λόγω της κατάστασης της αγοράς ακινήτων που επικρατεί στη χώρα μας και την καθιστούν ιδιαίτερη περίπτωση παγκοσμίως.

Αμέσως μετά, εξήγησε πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα τιμών:

«Πλέον βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης.

Στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες. Δεν μιλάμε για μια γενική αίσθηση της αγοράς που έχουμε όλοι. Μιλάμε για το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και της ανάλυσης των δεδομένων από τις διαφορετικές πηγές που ανέφερα».

Καταλήγοντας η κ. Παπανάτσιου διαπίστωσε με δεδομένες τις δυσκολίες πως «η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή».

♦Η υφυπουργός μεταξύ άλλων, προανήγγειλε και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το