Τοπικά

Δυσαρέσκεια για το επίδομα των 600 ευρώ από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Αναβρασμός επικρατεί στον δικηγορικό κλάδο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει επίδομα 600 ευρώ ανά άτομο στους επιστήμονες μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και οι ωφελούμενοι αναμένεται να λάβουν και σχετική πιστοποίηση. Στο μέτρο ενίσχυσης των 600 ευρώ υπάγονται 170.000 επιστήμονες, προερχόμενοι από τους κλάδους των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, οικονομολόγων-λογιστών, εκπαιδευτικών και ερευνητών.
Όπως έχει ανακοινωθεί, το ανοιχτό πρόγραμμα, με επιταγή κατάρτισης (voucher) θα γίνει με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση των ωφελούμενων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Είμασταν θετικοί από την πρώτη στιγμή για την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ στον κλάδο μας. Η εξέλιξη δυστυχώς δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Η διαδικασία όπως εξελίχθηκε, έχει δυσαρεστήσει τους δικηγόρους και έχει προκαλέσει απογοήτευση και θυμό», δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο, υπάρχουν διάφορα κενά και μη διευκρινισμένες προδιαγραφές, για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η οικονομική ενίσχυση. «Μας δημιουργούν αρκετές αμφιβολίες, όπως πότε θα δοθούν τα χρήματα, με ποιες προϋποθέσεις. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο, ενώ τα 800 ευρώ είναι μια ενίσχυση άμεση και οριζόντια. Η μετατροπή της παροχής των 600 ευρώ δεν έχει το στοιχείο της αμεσότητας, ενώ η διαφορά των 200 ευρώ για πολλούς συναδέλφους είναι σημαντική. Οι δύο ενισχύσεις δεν είναι ίδιες». Όπως σημείωσε, ενώ αρχικά γινόταν ονομαστική αναφορά στους δικηγόρους για την οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση, μετά αναιρέθηκε. «Δεν θεωρούμε ότι η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ είναι ισοδύναμη της παροχής, που αρχικά είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ο δικηγορικός κλάδος δοκιμάζεται περισσότερο από άλλους κλάδους, από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων. Παράλληλα οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και οι συναλλαγές με το Δημόσιο ουσιαστικά δεν υφίστανται. Την έντονη διαμαρτυρία του έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καταδικάζοντας την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη χορήγηση των 800 ευρώ. Σε αντίστοιχη κίνηση προσανατολίζεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, δια περιφοράς, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εξειδικευτούν οι τρόποι αντίδρασης του Συλλόγου.

Μέχρι 10 Απριλίου η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων
Συνεχίζεται περαιτέρω η πανελλαδική μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των δικαστηρίων (Πολιτικών, Ποινικών, Διοικητικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου), των εισαγγελιών της χώρας και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για το χρονικό διάστημα έως και 10.4.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υπουργική απόφαση εξειδικεύει κατά δικαστήριο τις εξαιρέσεις από την αναστολή λειτουργίας, όπως είναι τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτόφωρα, η έκδοση προσωρινών διαταγών, η δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων, κ.λπ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το