Τοπικά

Δύο γυναίκες, δύο κοινές ιστορίες – Υιοθεσίες υψηλού ρίσκου και παιδιά που επιβίωσαν με φάρμακο την αγάπη

Δύο μητέρες, που αποφάσισαν είτε να μετέχουν στο θεσμό της αναδοχής είτε να υϊοθετήσουν παιδιά, οι κ.κ Ματούλα Νάνου και Τζούντιθ Πάρκερ ήταν σήμερα οι «πρωταγωνίστριες» στην εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θέτις που επέλεξε να τιμήσει στα πρόσωπά τους τις γυναίκες που επωμίστηκαν τον ρόλο της μάνας, πέρα από τη βιολογική υποχρεωτικότητα.

Οι δικηγόροι Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαίρη Σαμαρτζίδου απολύτως ειδικές πάνω στο θέμα της υιοθεσίας, με τον συντονισμό του επίσης δικηγόρου Λάζαρου Γαϊτάνη, έδωσαν την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας σχετικά με το τι ισχύει σήμερα για τις υιοθεσίες, τι γίνεται, τι μπορεί να γίνει.
Για την προσωπική εμπειρία από την υιοθεσία και την αναδοχή των παιδιών τους μίλησαν η γιατρός κ. Τζούντιθ Πάρκερ και η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κ. Ματούλα Νάνου.

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου Θέτις τίμησε τις δύο αυτές γυναίκες, σαν γυναίκες της χρονιάς, και το δώρο που παρέλαβαν ήταν ένας πίνακας με φωτογραφία της Ελένης Παπαθανασίου που απεικόνιζε την Αργώ στο λιμάνι.

Οι κ.κ. Πάρκερ και Νάνου καθήλωσαν το κοινό μιλώντας για τα βιώματά τους καθώς η μεν πρώτη αποφάσισε να υιοθετήσει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και η δεύτερη προχώρησε σε μακροχρόνια αναδοχή δύο παιδιών .Το δεκάχρονο σήμερα παιδί της ήταν ένα εγκαταλειμμένο βρέφος στο Μητέρα με πολυπαραγοντική αναπηρία και πέντε χρόνια αργότερα προχώρησε επίσης σε μακροχρόνια αναδοχή και πήρε κοντά της ένα νεογέννητο κοριτσάκι που η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί «υψηλού ρίσκου».

«Όταν προχωρήσαμε στην πρώτη μακροχρόνια αναδοχή αποφασίσαμε να ζήσουμε με ένα παιδάκι που είχε πολυπαραγοντική αναπηρία. Ηταν εγκαταλειμμένο στο «Μητέρα». Σήμερα , με πολλές θεραπείες και στήριξη πολλά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί», είπε. Το δεύτερο βρέφος που πήρε κοντά της είναι σήμερα πέντε ετών.

«Ανήκε σε ομάδα υψηλού ρίσκου λόγω των προβλημάτων υγείας. Έγινε πρώιμη παρέμβαση και θεραπείες και σήμερα ε΄8ιναι ένα τυπικό παιδί. Εάν είχανε μείνει στο ίδρυμα, αντιλαμβάνεται κανείς ποια θα ήταν η κατάληξη.

Την αναδοχή δύο παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν την θεώρησε υπέρβαση.

«Υπηρετώ την ειδική αγωγή, έχω πίστη στο θεό και πιστεύω πως όσα υποστηρίζουμε πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Είμαστε σήμερα μια διευρυμένη οικογένεια, διαφόρων ηλικιών και αναγκών με τις χαρές και τις λύπες της, όπως όλοι», κατέληξε η κ.Νάνου της οποίας τα βιολογικά παιδιά είναι 29 και 26 ετών.

Η κ. Πάρκερ υιοθέτησε πριν 24 χρόνια ένα κοριτσάκι με προβλήματα υγείας.

Φυσικά συνάντησε αρκετά εμπόδια στον δρόμο της, με το μεγαλύτερο να αποτελεί η ηλικία της, αλλά και το γεγονός ότι ήταν μια γυναίκα μόνη, γι’ αυτό και ήταν αποφασισμένη να διαλέξει ένα παιδί με ένα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες να ικανοποιηθεί το αίτημά της. «Όταν επισκέφθηκα το Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα» και τους ανακοίνωσα πως ενδιαφέρομαι για ένα παιδί με πρόβλημα υγείας, ενθουσιάστηκαν. Η υπεύθυνη μου είπε πως όλοι οι γονείς που κάνουν αιτήσεις υιοθεσίας έχουν στο μυαλό τους ένα πανέμορφο, ξανθό, υγιέστατο μωρό με μπουκλίτσες. Λες και το παιδί γίνεται κατόπιν παραγγελίας. Είδα τόσα παιδάκια στα αζήτητα εκεί μέσα, επειδή μπορεί να είχαν έστω μια μικρή δυσμορφία. Ήθελα να ανοίξω την τσάντα μου και να τα βάλω όλα μέσα για να τα πάρω μαζί μου και να τα σώσω» είπε μεταξύ άλλων στην περιγραφή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το