Τοπικά

Δύο αργυρά μετάλλια, ένα χάλκινο και δύο εύφημες μνείες για την Ελλάδα στην 1η Ηλεκτρονική Ολυμπιάδα Αστρονομίας 

Μπορεί ο COVID-19 να βρίσκεται σε έξαρση, ωστόσο οι Έλληνες μαθητές θριαμβεύουν και διαδικτυακά στην 1η Ηλεκτρονική Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής.
Ως γνωστόν φέτος δεν διεξήχθη η προγραμματισμένη 14η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που είχε αναλάβει η Κολομβία (και που έχει υποσχεθεί να διοργανώσει το 2021) και στη θέση της διοργανώθηκε η 1η Ηλεκτρονική Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής η οποία πραγματοποιήθηκε με την καθοριστική βοήθεια και συμβολή της Εσθονικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που διέθετε την κατάλληλη διαδικτυακή πλατφόρμα εξετάσεων.

Στην πρωτότυπη αυτή Ολυμπιάδα, που έλαβαν μέρος 34 χώρες με 184 μαθητές, η Ελληνική ομάδα, κρατώντας την καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 5 χρόνια, κέρδισε δύο αργυρά μετάλλια, με τους μαθητές Ξυλόπορτα Κωνσταντίνο του Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων Αθηνών, Γάκη Διονύσιο του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών, ένα χάλκινο μετάλλιο με τον μαθητή Πουλτουρτζίδη Ευθύμιο του 1ου Λυκείου Κιλκίς, και δύο εύφημες μνείες με την μαθήτρια Ντόβα Παναγιώτα, του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου και τον μαθητή Γιάνι Σπύρο του 1ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών.

Οι μαθητές αυτοί αναδείχθηκαν από την 3η φάση «Πτολεμαίος» του 25ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2020, τον οποίο διεξήγαγε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο, με μεγάλη επιτυχία. Υπεύθυνοι της όλης ελληνικής προσπάθειας ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος φυσικών, ο κ. Δημήτριος Μαυρομάτης, καθηγητής Φυσικής στην Β΄βάθμια και ο κ. Ορφέας Βουτυράς, υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΜΠ. Οι καθηγητές αυτοί έλαβαν μέρος και ως βαθμολογητές της Ηλεκτρονικής Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, διορθώνοντας τα γραπτά πολλών μαθητών διαδικτυακά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το