Τοπικά

Δράσεις για την Ημέρα της Ευρώπης στο 30 Δημοτικό Σχολείο Βόλου

Η 9η Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί ως γιορτή της Ημέρας της Ευρώπης και ήταν η αφορμή για το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου και τους μαθητές για μια σειρά δράσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA3 «Teachers4Europe: Setting a Agora for Democratic Culture». Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία τμημάτων από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωσήφ και του 4ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας, με τους μαθητές να ταξιδεύουν από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη, ανακαλύπτοντας τον συναρπαστικό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια σημαντική ημερομηνία για τον κόσμο, αλλά και για τη χώρα μας είναι η 9η Μαΐου. Για τον κόσμο καθώς η 9η Μαΐου 1945 αποτελεί την επέτειο της νίκης των αντιφασιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης, της Αγγλίας και των λαών της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της πατρίδας μας. Η μέρα, αποτελεί το ορόσημο της πτώσης της φασιστικής και ναζιστικής βαρβαρότητας και θηριωδίας.

Η 9η Μαΐου επίσης έχει θεσμοθετηθεί ως γιορτή της Ημέρας της Ευρώπης και γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Φέτος η συγκεκριμένη ημερομηνία ταυτίζεται με τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα, να μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα, χωρίς καν διαβατήριο σε όποια χώρα θέλουμε, σημαίνει να συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες 26 χώρες για να επιτύχουμε κοινούς στόχους, για το καλό του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Πολύ περισσότερο, όμως, σημαίνει να είμαστε ασφαλείς από πολέμους, αφού τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο δεν αντιμάχονται, αλλά υποστηρίζουν σθεναρά το ένα το άλλο» τόνισε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέσα από τις δράσεις του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA3 «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture» και τη συνεργασία τμημάτων από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωσήφ, του 4ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας, είχαμε την ευκαιρία από τις 9 έως τις 16 Μαΐου μαζί με τους/τις μαθητές/τριές μας να πραγματοποιήσουμε συνδυαστικές δράσεις όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί μας στους χώρους τους αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό που στάλθηκε από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Αθήνα με τη συμμετοχή πλήθους φορέων».

Έτσι οι μαθητές ταξίδεψαν από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και ανακάλυψαν τον συναρπαστικό κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν ομιλίες, εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα, βιωματικές συναντήσεις με χρήση ξένων γλωσσών.
«Σε αυτό το ταξίδι οδηγοί μας σπουδαίοι άνθρωποι με καταγωγή από τη Μαγνησία, αλλά και καλοί φίλοι της περιοχής μας με μηνύματά τους στα παιδιά τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής της χώρας μας στην Ε.Ε., αλλά και την ανάγκη η Ευρώπη να είναι υπόθεση όλων μας, ώστε με την ενεργό συμμετοχή μας να βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο δίκαιους τους μηχανισμούς λειτουργίας της» ανέφερε ο κ. Πασχάλης Δήμου.
«Ξεχωριστοί άνθρωποι, όπως η άοκνη υποστηρίκτρια της γενέτειρας γης Ανθούλα Ελευθερίου-Delehaye, που διατηρεί ζωντανή τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, Βόλου και Le Mans, μεταδίδοντας εκατέρωθεν πολιτισμό, ιστορία και συναδέλφωση.

Ο Νίκος Πράντζος, πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων, αστροφυσικός, ειδικευμένος στην πυρηνική αστροφυσική και σε θέματα αστρικής και γαλαξιακής εξέλιξης και αστρονομίας ακτίνων γ. διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού. Και ο δημιουργός του εκπαιδευτικού δικτύου Teachers4Europe Άρης Περουλάκης, τ. αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Ευρώπη είμαστε εμείς!»» επισήμανε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου για να καταλήξει λέγοντας: «Γι’ αυτό συμβουλεύουν τα παιδιά ότι «στο μέλλον θα χρειαστεί και εσείς να ενδιαφερθείτε για τα ζητήματα της Ευρώπης και εύχομαι να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις για το κοινό μας συμφέρον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το