Τοπικά

Δραματική μείωση των αναπληρωτών στη Μαγνησία – Από 160 πέρυσι θα προσληφθούν φέτος μόνο 60

dsc09484

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας .

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που συγκεντρώθηκαν μετέφεραν τα προβλήματα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών.

«Έγκλημα» χαρακτήρισε τις κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών  ο Απ. Ριζόπουλος προσθέτοντας πως άλλαξαν τα ωρολόγια προγράμματα στο πρωινό και στο ολοήμερο σχολείο. Ανέφερε μάλιστα πως με τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο  για το ολοήμερο σχολείο μειώθηκαν δραματικά οι ώρες διδασκαλίας σε όλο το πρόγραμμα των σχολείων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

100 θέσεις εκπαιδευτικών στη Μαγνησία χάθηκαν

Αποτέλεσμα όλων όσων ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος ήταν να χαθούν περισσότερες από 100 θέσεις εκπαιδευτικών στην Μαγνησία καθώς στο πρόγραμμα είναι η πρόσληψη 60-70 αναπληρωτών από τους 160 που εργάστηκαν πέρυσι.

Τόνισε έτσι πως με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στρέφεται κατά των εργασιακών δικαιωμάτων  των εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα πλήττονται και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

«Ζητάμε από το Υπουργείο να πάρει πίσω όλες τις νέες ρυθμίσεις και να προσληφθούν και οι 23.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δούλεψαν πέρυσι» τόνισε α Αποστόλης Ριζόπουλος μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Πρόσθεσε επίσης πως με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν,  για να καλυφθούν όλα τα κενά πρέπει να προσληφθούν πάνω από 26.000 αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σήμερα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί πανελλαδικά,  και στη Μαγνησία, έχουν βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος ανέφερε  και φέτος συνεχίζεται η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου. Όπως δήλωσε ο νέος τύπος σχολείου δημιουργεί εκπαιδευτικούς χωρίς εργασία, μαθητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το ολοήμερο σχολείο και διδακτικά αντικείμενα εκτός του δημόσιου σχολείου.

Συμπλήρωσε πως στο Νομό Μαγνησίας έχουν χαθεί από σχολεία 60 θέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αρκετές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δίδασκαν σε σχολεία.

 12 λιγότερα τα νηπιαγωγεία στη Μαγνησία

Σε ότι αφορά τα νηπιαγωγεία σε σχέση με πέρυσι λειτουργούν 12 τμήματα λιγότερα λόγω και  της έλλειψης μαθητών. Ο κ. Μούσιος επισήμανε επίσης πως υπάρχουν πληθωρικά τμήματα σε νηπιαγωγεία της Σκοπέλου, στο 37ο νηπιαγωγείο Βόλου και σε άλλα νηπιαγωγεία.  Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας γίνεται καταγραφή και σήμερα  πρότειναν στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  να ζητήσει  τις αντίστοιχες πιστώσεις για να συμπληρωθούν πλήρως τα νηπιαγωγεία της περιοχής.

Όπως δηλώνει ο κ. Μούσιος όλες αυτές οι αλλαγές προωθήθηκαν μέσω τροπολογιών και ο διάλογος που γινόταν ήταν καθαρά προσχηματικός αφού την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας περνούσε τις αλλαγές του νέου τύπου σχολείου. «Οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου συνεχίζονται και θα είμαστε απέναντί τους. Η σχολική χρονιάς ξεκινά με αυτό το μήνυμα. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο ποιοτικό και δημόσιο σχολείο»  τόνισε.

Το 10% των μαθητών σε ολοήμερα

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, από στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προκύπτει πως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 650.000 μαθητές και από αυτούς το 10% παρακολουθεί  το ολοήμερο σχολείο. «Εμείς θέλουν  οι μαθητές που το επιθυμούν, οι ίδιοι ή οι γονείς τους, να παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο, αλλά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αποκλείονται πολλοί μαθητές» δήλωσε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το