Τοπικά

Δωρεάν πνευμονολογικές εξετάσεις σε αστυνομικούς

Ο ρόλος του γιατρού δεν είναι μόνον θεραπευτικός αλλά και προληπτικός, επισήμανε μεταξύ άλλων χθες, μιλώντας στη διάρκεια της δράσης για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Γουργουλιάνης.

Χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης δράσης, εξετάστηκαν προληπτικά με σπιρομέτρηση και ερωτηματολόγιο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαταραχή ύπνου ή σύνδρομο υπνικής άπνοιας, 88 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.

Η δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με τους «AHEPA HJ 13» «Αργοναύτες» Βόλου, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας. Η ίδια προληπτική δράση θα συνεχιστεί από το φθινόπωρο με άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι η δουλειά του αστυνομικού είναι πολύ δύσκολη, έχει άγχος, πολλοί καπνίζουν κι έτσι αν έχουν το σύνδρομο, είναι επιρρεπείς στην υπνηλία. «Κάλλιο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν», πρόσθεσε.

Η Ουρανία Κώτσιου πνευμονολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας τόνισε ότι στο διήμερο προληπτικού ελέγχου γίνεται σπιρομέτρηση, που είναι το βασικό εργαλείο ενός πνευμονολόγου στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, καθώς και άλλων νοσημάτων όπως το άσθμα ή περιοριστικά νοσήματα. Πρόσθεσε δε, ότι ένα ποσοστό αστυνομικών που εξετάστηκαν χθες, είχαν κάποια ευρήματα και θα συνεχιστεί η εξέτασή τους στο ιατρείο.

Ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας Γιάννης Τόλιας δήλωσε ότι οι πνευμονολογικές εξετάσεις είναι δωρεάν, ενώ ανακοίνωσε πως αύριο στις 5.15’ μ.μ. στο ΕΑΚ Βόλου, θα γίνει ο τελικός αγώνας ποδοσφαίρου παλαιμάχων ενστόλων, όπου θα προσφερθούν τρόφιμα.

Ο Δημ. Παταβάλης πρόεδρος του τοπικού τμήματος της AHEPA Hellas ανέφερε ότι οι εξετάσεις θα συνεχιστούν σήμερα από τις 8.30’ μέχρι 13.30’ και επισήμανε πως η AHEPA Hellas εδώ και 90 χρόνια είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση και η μεγαλύτερη παρεμβατική οργάνωση σε εθνικά θέματα.

Ο Σπύρος Ζιώγας, ταμίας του τμήματος 13 της περιφέρειας 25, είπε ότι η δράστη αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της AHEPA για παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε διάφορες ομάδες πληθυσμού. Πριν δύο χρόνια έγιναν ιατρικές εξετάσεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της δράσης, που θα έχει συνέχεια με εξετάσεις και άλλων ομάδων πληθυσμού, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι επόμενες δράσεις της AHEPA θα συνεχιστούν το φθινόπωρο.

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το