Τοπικά

Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους μαθητές ΕΠΑΛ – Υπόμνημα του Σ. Σαβελίδη προς υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη

Την εισαγωγή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ να μεταφέρονται δωρεάν στα σχολεία τους, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας τους από το σχολείο ζητεί με υπόμνημά του στην υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη, η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Στο υπόμνημα αναφέρεται πως «στοιχεία και διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υφίσταται ένα σημαντικό πρόβλημα στη φοίτηση των μαθητών των ΕΠΑΛ στην περιοχή μας».

Στο υπόμνημα περιγράφεται η κείμενη νομοθεσία και αναφέρονται παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.
Ενδεικτικά τονίζεται πως «Μαθητής ΕΠΑΛ ο οποίος διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 4000 μέτρων από το Σχολείο του, αναγκάζεται να καταβάλει αντίτιμο εισιτηρίου, συνήθως 2 λεωφορειακών γραμμών, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 55,00 € ανά μήνα μαθημάτων και περίπου 500€ ανά έτος φοίτησης προσεγγιστικά.
Διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ιδιαίτερα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για τις περισσότερες οικογένειες των μαθητών μας.
Επίσης μπορούν οι μαθητές να καλύψουν την απόσταση πεζή, πράγμα το οποίο σημαίνει τεράστια σπατάλη χρόνου αλλά κυρίως σημαίνει ιδιαίτερα μεγάλη ταλαιπωρία, κόπωση και έκθεση σε σημαντικούς τροχαίους κινδύνους.
Επιπλέον σημειώνουμε ότι τα Σχολικά Κτίρια των ΕΠΑΛ δεν είναι κατανεμημένα, ως επί το πλείστον, χωροταξικά όπως εκείνα των Γενικών Λυκείων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πληθώρα μαθητών η οποία για να αναγκαστεί να φοιτήσει στο ΕΠΑΛ και την Ειδικότητα επιλογής της αναγκάζεται να υποστεί το δυσβάσταχτο έξοδο της μεταφοράς. Σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποια σχολεία, λόγω της φύσης τους, δεν είναι διεσπαρμένα στον Νομό, όπως τα Μουσικά και τα Καλλιτεχνικά, η πολιτεία προβλέπει τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών.
Τέλος, σας ενημερώνουμε για την αποδοχή πληθώρας παραπόνων επιβαρυμένων γονέων και μαθητών σχετικά με το θέμα αλλά και την εντονότατη δυσαρέσκεια και των υπόλοιπων μαθητών, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, ως συμμεριζόμενων το πρόβλημα».

Στην πρότασή της η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ζητεί τα εξής:
1. Προτείνεται η εισαγωγή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε οι μαθητές των ΕΠΑΛ να μεταφέρονται δωρεάν στα Σχολεία τους, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας τους από το Σχολείο.
2. Προτείνεται το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης να ανεξαρτητοποιηθεί από την έννοια της ύπαρξης πλησιέστερου ΕΠΑΛ, για την Α τάξη και τον Τομέα, αλλά να συναρτηθεί με την υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση του γονέα για την πρόθεσή του, ο μαθητής, να φοιτήσει στο πλησιέστερο ΕΠΑΛ το οποίο διαθέτει την ειδικότητα επιθυμίας του.
3. Προτείνεται το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης να επεκταθεί και στους μαθητές των ΕΠΑΛ οι οποίοι φοιτούν για την απόκτηση 1ης ή 2ης ειδικότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το