Τοπικά

Δωρεά λαογραφικού υλικού 150 ετών στον Δήμο Αλμυρού

Δωρεά 19 ανδρικών και γυναικείων φορεσιών, λαογραφικό υλικό της Ανατολικής Ρωμυλίας, καθώς και υλικό οικιακής χρήσης (υφαντά, αντικείμενα διακόσμησης), από τον δικηγόρο κ. Βασίλη Φυτιλή, στο όνομα της αείμνηστης και πρώην κατόχου Ευανθίας Θεοχαράκη έκανε αποδεκτή ο Δήμος Αλμυρού με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα, με δεύτερη απόφασή της και κατόπιν σχετικής επιστολής του κ. Μιλτιάδη Λασκαρίδη, κατοίκου Αλμυρού, έγινε αποδεκτή η δωρεά χρήσης της προσφυγικής οικίας του, για διάστημα επτά ετών, η οποία βρίσκεται στην Κοινότητα Ευξεινούπολης και επί της συμβολής των οδών Εθνικής Αντιστάσεως με 28ης Οκτωβρίου, με σκοπό τη στέγαση της συλλογής του λαογραφικού υλικού.

Ο κ. Φυτιλής στην επιστολή του προς τον Δήμο Αλμυρού σχετικά με το θέμα της δωρεάς του λαογραφικού υλικού, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Περιήλθε στην κυριότητά μου, η συλλογή λαογραφικού υλικού της Ανατολικής Ρωμυλίας της αείμνηστης Ευανθίας Θεοχαράκη, αποτελούμενη από 19 φορεσιές, γυναικείες, ανδρικές, καθώς και πλούσιο υλικό οικιακής χρήσης (υφαντά, διάφορα αντικείμενα διακόσμησης, σκεύη κ.λπ.), παλαιότητας 150 ετών και πλέον ετών, τα οποία συνέλεξε η Ευανθία Βογιατζάκη με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη από την πατρογονική της εστία την παλαιά Αγχίαλο της Ανατ. Ρωμυλίας. Τα διαφύλαξε μέχρι τον θάνατό της, ελπίζοντας να δημιουργηθεί κάποιος χώρος έκθεσής τους. Το 2012 είχε πραγματοποιηθεί ανεπίσημη διερευνητική επαφή μαζί της και τον Δήμο Αλμυρού, για την απόκτησή τους, η οποία δεν τελεσφόρησε. Ο υιός της μετά τον θάνατό της, τα διέθετε.


Ενδιαφέρθηκα προκειμένου να διασωθούν και με πρόθεση να περιέλθουν στον Δήμο και ειδικότερα στην Ευξεινούπολη. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα απέκτησα νόμιμα, τα φυλάσσω και φροντίζω στην οικία μου, με τη βοήθεια της κ. Λαγγούρα, μεσολαβήτρια άλλωστε των ενεργειών μου. Ανταποκρινόμενος στον σκοπό της απόκτησης της προαναφερόμενης συλλογής, επιθυμώ και τα δωρίζω στον Δήμο Αλμυρού, έτσι ώστε να γίνουν κτήμα της κοινωνίας μας και να επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, ως αντικείμενα ιστορικής, αισθητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρακαλώ, δεχθείτε τη δωρεά της ανωτέρω συλλογής, σε ένδειξη αγάπης και έγνοιας προς τους ανθρώπους της κοινωνίας μας, του πολιτισμού και αξιών της τέχνης και της παράδοσης».
Ο δήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος πρότεινε να γίνει αποδεκτή η δωρεά, επισημαίνοντας πως «η Επιτροπή έχει μεταξύ άλλων και αυτή την αρμοδιότητα».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημ. Εσερίδης διαφώνησε με την αποδοχή της δωρεάς, τονίζοντας πως «εάν ο κ. Φυτιλής έχει αυτή την επιθυμία μπορεί να δωρίσει το υλικό αυτό απευθείας στον Σύλλογο της Ανατολικής Ρωμυλίας, χωρίς τη μεσολάβηση του Δήμου, αφού αυτός τα έχει πληρώσει. Ο Σύλλογος διατηρεί αίθουσα μουσειακού χώρου όπου εκθέτει στολές και σχετικό πολιτιστικό υλικό» προσέθεσε, ενώ με την άποψή του συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αρ. Καραγεώργος, ο οποίος ανέφερε πως «δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες ο Δήμος θα λειτουργεί την οικία και ποιες απαιτήσεις θα υπάρχουν από τον δωρητή κατά την παράδοση αυτής».

Παραχώρηση οικίας
Όπως προαναφέρθηκε, ο κάτοικος Αλμυρού κ. Μιλτ. Λασκαρίδης με επιστολή του προς τον Δήμο γνωστοποίησε, ότι παραχωρεί για επτά χρόνια δωρεάν την πρόσφατα ανακαινισμένη προσφυγική του οικία στην Ευξεινούπολη, επί της συμβολής των οδών Εθνικής Αντιστάσεως με 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να αποτελέσει χώρο έκθεσης και ανάδειξης της λαογραφικής συλλογής.
Να αναφερθεί ότι προηγήθηκε πρόταση του δημάρχου Αλμυρού για παραχώρηση της οικίας, ενώ ο κ. Εσερίδης διαφώνησε και πρότεινε το λαογραφικό υλικό να δοθεί στον Σύλλογο της Ανατολικής Ρωμυλίας που έχει και μουσειακό χώρο.
Τελικά, η αποδοχή και αυτής της δωρεάς έγινε με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το