Τοπικά

Δώρα με κλήρωση σε φοιτητές που συμμετείχαν σε έρευνα

Δημόσια κλήρωση για την ανάδειξη των δικαιούχων φοιτητών για έναν φορητό υπολογιστή αξίας 500 € και 50 κουπόνια χρηματικής αξίας 50 € έκαστο, ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητα του ερευνητικού προγράμματος «WeNet: Internet of Us», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόγραμμα HORIZON 2020), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 14.00 στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας
Το έργο υλοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού (Εργ.Ο.Πολι.Σ.Σ.) (https://ergopolis.econ.uth.gr/el/), του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Πασχάλη Αρβανιτίδη και κύριους ερευνητές τους Παπαγιαννίτση Γεώργιο και Δεσλή Αθηνά-Ζωή, υποψήφιους διδάκτορες.
Δυνατότητα συμμετοχής στην έρευνα είχαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – κάθε ηλικίας, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί από όλα τα τμήματα – με κάποιο ιστορικό σε θέματα «κοινωνικής δραστηριοποίησης» (civic engagement).

Κληρώθηκαν 51 δώρα

Συνολικά κληρώθηκαν 51 δώρα συνολικής αξίας 3.000€ στους 86 φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα μέχρι το τελικό της στάδιο. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει και να κατανοήσει την ποικιλομορφία και το ρόλο των διαφορετικών παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνική δραστηριοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη συμμετοχή τους ή τη διάθεσή τους για συμμετοχή, σε δραστηριότητες κοινωνικής συνεισφοράς. Η «κοινωνική δραστηριοποίηση» αφορά ενεργό ενδιαφέρον για ευρύτερα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα ή/και συμμετοχή σε δραστηριότητες με κοινωνικο-πολιτικό πρόσημο (κοινωνικής συνεισφοράς), και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μίας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών και μιας ζωντανής δημοκρατίας. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν ένα ευρύ φάσμα, όπως συμμετοχή στα κοινά, εθελοντισμός και συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες με κοινωνικό πρόσημο (όπως φιλοζωικές ομάδες, δράσεις ανακύκλωσης και τράπεζες τροφίμων) ή ακόμα και ακτιβιστικές δράσεις (όπως συμμετοχή σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και μποϊκοτάζ) και έχουν στόχο να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής της κοινότητας ή να αντιμετωπίζουν ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως περιβαλλοντική υποβάθμιση, έλλειψη στέγης, ή επισιτιστική ανασφάλεια.

Οι φοιτητές με την υψηλότερη κοινωνική δραστηριοποίηση

Η έρευνα ανέδειξε ότι οι φοιτητές που προέρχονται από μεγάλες πόλεις, που σπουδάζουν κοινωνικές επιστήμες, που χρησιμοποιούν τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συμμετέχουν σε θρησκευτικές οργανώσεις και που απέχουν συνειδητά από τυπικές εκλογικές διαδικασίες, τείνουν να έχουν υψηλότερη πιθανότητα συμμετοχής σε δράσεις κοινωνικής δραστηριοποίησης. Αυτά είναι κάποια πρώτα αποτελέσματα που προέρχονται από την ανάλυση μέρους των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Περαιτέρω ανάλυση και αξιοποίηση του συνόλου δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, που θα μας επιτρέψει να ρίξουμε φως σε άλλες πτυχές και καθοριστικούς παράγοντες της κοινωνικής δραστηριοποίησης των φοιτητών που σχετίζονται με την χρήση του χρόνου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τις αξίες, τη συναισθηματική νοημοσύνη, το πολιτικό κεφάλαιο και την ιδεολογία τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το