Τοπικά

Δώδεκα ρευματοκλοπές κάθε μήνα στη Μαγνησία

Δώδεκα ρευματοκλοπές κάθε μήνα καταγράφονται στη Μαγνησία μετά από ελέγχους από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όσες ήταν περίπου και πέρσι. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο του φαινομένου, αποφάσισε πιο αυστηρά και «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους πιάνονται να κλέβουν ρεύμα, ενώ το ποινικό αδίκημα της ρευματοκλοπής διώκεται αυτεπαγγέλτως.
Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών καλά κρατεί, ενώ βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και στη Μαγνησία, για αυτό και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι καταναλωτές παραλαμβάνουν ένα φυλλάδιο με το ρυθμιστικό πλαίσιο ρευματοκλοπών.

Μέχρι τέλη Ιουλίου τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στη Μαγνησία έχουν καταγράψει διαπιστωμένες 84 ρευματοκλοπές, δηλαδή 12 ρευματοκλοπές τον μήνα για το πρώτο 7μηνο του 2018.
Πέρσι σε όλον τον χρόνο είχαν πιαστεί στη «φάκα» των ελέγχων 148 περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, κάτι που σημαίνει ότι και πέρσι κάθε μήνα οι ρευματοκλοπές ήταν περίπου 12.
Ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ κ. Π. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι ποινές και τα πρόστιμα είναι πιο «τσουχτερά» μετά το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο από τη ΡΑΕ. «Σε περίπτωση ρευματοκλοπής, ο παραβάτης καλείται να πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια με ό,τι ίσχυε πριν. Η κιλοβατώρα χρεώνεται περισσότερο και αν προστεθεί και το πρόστιμο τότε είναι σχεδόν το διπλάσιο».

Με βάση το νέο πλαίσιο:
– Ο ΔΕΔΔΗΕ διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών και δύναται να διακόψει άμεσα την ηλεκτροδότηση, όταν διαπιστώσει επικίνδυνη για την ασφάλεια των καταναλωτών και των ιδιοκτησιών τους παρέμβαση, ή αυθαίρετη επανασύνδεση.
– Στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, ο παραβάτης θα κληθεί να καταβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ την αξία της ενέργειας την οποία κατανάλωσε χωρίς να καταγραφεί από τον μετρητή, με σημαντικά προσαυξημένη τιμή της κιλοβατώρας (kWh). Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός της αξίας της ενέργειας αυτής θα γίνεται στη βάση της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής των 0,15 €/kWh, προσαυξημένης κατά 70%, δηλαδή με τιμή 0,255 €/kWh, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΡΑΕ. Επιπλέον, ο παραβάτης θα κληθεί να καταβάλει και το διαχειριστικό κόστος του ΔΕΔΔΗΕ, που κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 750 ευρώ.
– Σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλόμενου ποσού εντός τακτής προθεσμίας (ή δόσης αυτού σε περίπτωση διακανονισμού), ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει άμεσα την ηλεκτροδότηση και η παροχή δεν επανασυνδέεται παρά μόνο με την ολοσχερή εξόφληση. Επίσης δύναται να επιβάλλει περιορισμούς στην αλλαγή χρήστη στην παροχή αυτή, μέχρι την τακτοποίηση της οφειλής ή στην πρόσβαση του υπόχρεου στο Δίκτυο μέσω άλλης παροχής.
– Δεδομένου ότι ως ρευματοκλοπή χαρακτηρίζεται πλέον και η αυθαίρετη επανασύνδεση σε κομμένη παροχή λόγω καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας (π.χ. η περίπτωση που ο προηγούμενος μισθωτής διέκοψε την ηλεκτροδότηση με την αποχώρησή του από το ακίνητο), θα πρέπει οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, να μην παραχωρούν τη χρήση τους, προτού οι μισθωτές συνάψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρουν την παροχή στο όνομά τους.
– Τονίζεται ότι από το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, επιβαρύνονται οι συνεπείς καταναλωτές, αφού σε αυτούς μετακυλίεται το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, λόγω των ρευματοκλοπών. Υπό την έννοια αυτή, η ρευματοκλοπή συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού το «όφελος» των ολίγων μεταφράζεται σε ζημία των πολλών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το