Τοπικά

Δώδεκα χρόνια δράσης από τον Σύλλογο «Η Σκιάθος»

O Πολιτιστικός Σύλλογος «H Σκιάθος» ιδρύθηκε το 2005 και η δράση του αφορά στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος και στην υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων.

Έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία κάθε στοιχείου που χαρακτηρίζει τη Σκιάθο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει αναπτύξει μια μακρόχρονη συνεργασία με Διευθύνσεις και Εφορείες, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως και του υπουργείου Περιβάλλοντος, με πιο σημαντικές να είναι η συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την αποκατάσταση των καθολικών των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς.

Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνολικά τρία ΦΕΚ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου σε περίπου τρία χρόνια. Πρώτον, η συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τον χαρακτηρισμό των προτομών του Αλ. Παπαδιαμάντη, Αλ. Μωραϊτίδη και του Ηρώου ως νεωτέρων μνημείων. Δεύτερον, ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος του κοιμητηρίου ως Ιστορικός Τόπος, αλλά και η ένταξή του στον οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, ο οποίος ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εκπροσωπείται από το 2015 σε εθνικό επίπεδο από τον Σύλλογο, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ. Και τρίτον, ο χαρακτηρισμός ως προστατευόμενου του παραδοσιακού λιθόστρωτου του οικιστικού ιστού του οικισμού της Σκιάθου, από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί η σπουδαία συμβολή της κ. Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου, ιστορικού-αρχαιολόγου και επίτιμου μέλους του Συλλόγου, για τις επιστημονικά τεκμηριωμένες και άρτιες μελέτες της για τα παραπάνω μνημεία, τις οποίες υπέβαλε ο Σύλλογος στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμη μετά από πρόταση του Συλλόγου ο ΕΟΤ εκπόνησε τη μελέτη «Οικοτουριστικές διαδρομές Δήμου Σκιάθου», για τη διάσωση και αποκατάσταση των ιστορικών μονοπατιών, η οποία βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, οπότε και ο Σύλλογος έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας τη διαβεβαίωση του περιφερειάρχη για ένταξη του έργου σε ΕΣΠΑ.

Άλλες συνεργασίες και εκδηλώσεις

Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου αναστηλώθηκαν οι ιστορικές πηγές της Σκιάθου «Προφήτη Ηλία» (1906) και «Πρυί» (1936). Μια πολύ σημαντική συνεργασία ήταν και αυτή με τον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από όπου προέκυψε η μελέτη για την ποιοτική-τουριστική αναβάθμιση της Σκιάθου. Η συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρόγραμμα καταγραφής και ανάδειξης των κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα.

Σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων ο Σύλλογος έχει συνεργαστεί με φορείς της χώρας και όχι μόνο, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, για την παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη αποσπασμάτων της όπερας «Η Φόνισσα» το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διοργάνωση εκδήλωσης στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου με κεντρικό ομιλητή τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz το 2013, την πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Μουσικό Ελληνοαυστριακό Καλοκαίρι 2014-2017.

Με μουσεία και πανεπιστήμια

Μέσα από την παρουσίαση εκθέσεων έχει συνεργαστεί με μεγάλα μουσεία της χώρας όπως Μουσείο Μπενάκη για τη διοργάνωση των εκθέσεων φωτογραφίας «Wolf Suschitzky». Ταξίδι στην Ελλάδα του ’60, η οποία παρουσιάστηκε το 2015 και η έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες, Φωτογραφικές προσεγγίσεις των μεταπολεμικών χρόνων», η οποία παρουσιάστηκε το 2016.

Για το 2017 ο Σύλλογος συνεργάστηκε με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για τη διοργάνωση της έκθεσης «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», όπως και με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, για την έκθεση φωτογραφίας «Δημήτρης Λέτσιος – Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο».

Για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ο Σύλλογος έχει συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ομιλία καθηγητή Αστρονομίας Ξενοφώντα Μουσά με θέμα τον μηχανισμό των Αντικυθήρων το 2015 και το 2016 ομιλία του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα με θέμα τον στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης καταστροφών).

Συνεργασίες υπήρξαν με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για τη διοργάνωση εκδηλώσεων αφιερωμένες στον Αλ. Παπαδιαμάντη το 2014 και στον Αλ. Μωραϊτίδη το 2015, την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών για τη δημιουργία του διαδραστικού χάρτη με τα τοπωνύμια που αναφέρει ο Αλ. Παπαδιαμάντης στο έργο του, το Newport – Skiathos Club, της αδελφοποιημένης με τη Σκιάθο πόλης Newport της Πολιτείας Rhode Island των ΗΠΑ, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2014, ταυτόχρονα στις δύο πόλεις, μέσω σύνδεσης Skype, και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Καζαντζάκης – Παπαδιαμάντης, Οι κορυφαίοι της Ελληνικής Λογοτεχνίας» το 2017 με αφορμή της ανακήρυξης του έτους Ν. Καζαντζάκη.

Προστασία της φύσης

Ο Σύλλογος έχει δώσει έμφαση στην προστασία της μοναδικής φύσης της Σκιάθου, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και ο Αρκτούρος για τη δενδροφύτευση 1.000 κουκουναριών στον βιότοπο των Κουκουναριών το 2015 και τη Helmepa για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος το 2016.

Επίσης συνεργασίες υπήρξαν με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS για την εφαρμογή προγράμματος κατάργησης της πλαστικής σακούλας 2016-2017, η διοργάνωση σε ετήσια βάση από την ίδρυση του συλλόγου του προγράμματος «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή», κατά τη διάρκεια του οποίου απομακρύνονται τόνοι απορριμμάτων από πολλές περιοχές, όπως παραλίες και δάση, με συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, μέλη συλλόγων, μαθητών και εκπαιδευτικών και η δωρεά στον Δήμο Σκιάθου πυροσβεστικού οχήματος και διασωστικού οχήματος.

Υποστήριξη οικονομικά αδύναμων

Σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, ο Σύλλογος έχει συνεργαστεί με οργανισμούς και εταιρείες, μεταξύ αυτών το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, οι οργανώσεις «Αποστολή – Άνθρωπος» για τα προγράμματα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» και «Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους», ο Δεσμός για τη δωρεά τροφίμων.

Ακόμη με την Ένωση Μαζί για το Παιδί στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάς υποδημάτων, με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για το πρόγραμμα υποστήριξης μηνιαίας βοήθειας 53 οικογενειών το διάστημα 2012-2014 και με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού για τη δωρεά φαρμάκων προς το Κέντρο Υγείας.

Η δράση του Συλλόγου έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις δράσεις πεδίου, αλλά και στους τρόπους υποστήριξης, όπως η εθελοντική προσφορά, η χορηγία, ακόμα και η αυθόρμητη θέληση για εγγραφή νέων μελών, κυρίως νέων, για αυτό βέβαια χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, μέσα από τα οποία ο Σύλλογος έχει δείξει συνέπεια μέσα από την αδιάλειπτη και ποικίλη δράση.

Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το