Τοπικά

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Μαγνησίας για εντομολογικό εχθρό των εσπεριδοειδών Aleurocanthus spiniferus

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές εσπεριδοειδών, αμπελιών και αχλαδιών για ένα νεοεμφανιζόμενο εχθρό στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Πρόκειται για το έντομο Aleurocanthus spiniferus (Quaintance) (Homoptera: Aleyrodidae) (μαύρος ακανθώδης αλευρώδης) που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2016 σε περιοχή της Π.Ε. Κέρκυρας.
Το έντομο προσβάλει κυρίως τα εσπεριδοειδή αλλά αναπτύσσεται και σε άλλα είδη που έχουν οικονομική αξία όπως είναι το αμπέλι, η αχλαδιά, ο λωτός και άλλα είδη καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών.
Το έντομο στις τροπικές περιοχές είναι ενεργό όλο το έτος και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ο βιολογικός κύκλος του μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες. Το θηλυκό εναποθέτει τα αβγά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε ομάδες. Τα έντομα δημιουργούν σε περίπτωση έντονων προσβολών πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας. Η προσβολή στα φύλλα δημιουργεί κηλίδες μελιτωμάτων όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά.
“Με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων στην περιοχή μας από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό καραντίνας, καλούνται οι καλλιεργητές ευπαθών φυτών (εσπεριδοειδών, αμπελιών, αχλαδιών και άλλων καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών) καθώς και όλοι οι υπόχρεοι-ενδιαφερόμενοι της περιοχής μας να ενημερώνουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην περίπτωση που διαπιστώνουν ύποπτα συμπτώματα σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια, κατά τη διακίνησή τους καθώς επίσης και στους οπωρώνες.
Σε κάθε περίπτωση υποψίας προσβολής από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (τηλ.: 2421352493-494) ή το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (τηλ.: 2421066525)” αναφέρει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε ανακοίνωσή της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το