Κόσμος

Δείτε πώς επιστημονικά μπορεί να γίνει κανείς ευτυχισμένος

happy

Υπάρχουν πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που κάνουν ευτυχισμένο έναν άνθρωπο και αν και η ευτυχία σε γενικές γραμμές να είναι “γραμμένη” στα γονίδια του καθενός, εξωτερικοί παράγοντες την επηρεάζουν.

Πρώτος παράγοντας είναι, σύμφωνα με το Businessinsider ο διαλογισμος. Το να συγκεντρώνεται το άτομο στο παρόν βοηθά, όπως σημειώνεται να μειωθεί το επίπεδο της κατάθλιψης και των ανησυχιών του.

Οι δραστηριότητες εκτός πόλης βοηθούν στην ευτυχία του ανθρώπου. Σύμφωνα με μελέτη, μία ομάδα φοιτητών χωρίστηκε σε δύο γκρουπ, το ένα εκ των οποίων έμεινε για δύο μέρες στην εξοχή και το άλλο για το ίδιο χρονικό διάστημα στην πόλη. Τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης που προκαλεί το στρες, ήταν σε κατώτερα επίπεδα στους ανθρώπους που ήταν στην εξοχή από αυτά των ανθρώπων που έμειναν στην πόλη.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες ευθύνονται και αυτές σε μεγάλο ποσό στην ευτυχία των ατόμων. Σύμφωνα με έρευνα Νορβηγών επιστημόνων, σε δείγμα 5.000 ενηλίκων, όσοι εξ αυτών ασχολούνταν με πολιτιστικές δραστηριότητες και χόμπι, είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης καθώς και διάθεση για ποιοτική ζωή.

Το να ξοδεύει κάποιος λεφτά, όχι για τον εαυτό του, αλλά για τους άλλους, είναι κάτι που επίσης οδηγεί στην ευτυχία. Κατά την διάρκεια πειράματος, δόθηκε σε 46 εθελοντές από ένας φάκελος με χρήματα. Στους μισούς επιτράπηκε να ξοδέψουν τα χρήματα για τον εαυτό τους και στους άλλους μισούς να τα ξοδέψουν για να αγοράσουν δώρα για άλλους. Αυτοί που έδωσαν τα χρήματα για να πάρουν δώρα σε άλλους ήταν περισσότερο ευτυχισμένοι από αυτούς που τα ξόδεψαν για τον εαυτό τους.

Επίσης, σαράντα μελέτες σε διάστημα 20 ετών απέδειξαν ότι η εθελοντική εργασία οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ενώ αυξάνονται τα επίπεδα της ικανοποίησης στα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή.

Πηγή www.newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το