Ελλάδα

Δύο παραιτήσεις και καταγγελίες για «πράματα & θάματα» στις εκλογές του ’09

nd
Μετά τη θύελλα των τελευταίων 24ώρων, η οποία κατέληξε με την παραίτηση του Β. Μεϊμαράκη από το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ και τον ορισμό ως μεταβατικού – υπηρεσιακού αρχηγού του Γ. Πλακιωτάκη, γίνονται προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι αντίπαλος για τη συνοχή – ενότητα της ΝΔ είναι ο χρόνος και για τον λόγο αυτό όλοι ζητούν οι διαδικασίες να επιταχυνθούν και να στηθούν εκ νέου οι κάλπες το αργότερο έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, παραμένει ερώτημα αν οι πληγές που άνοιξαν με τις δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» της εκλογικής μάχης μπορούν να επουλωθούν άμεσα, ανεξάρτητα και από το ποιος τελικά θα επικρατήσει.
Τα «μαχαιρώματα» και οι εκατέρωθεν βολές πάντως συνεχίστηκαν, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι κατηγορίες της Ντόρας Μπακογιάννη για το φιάσκο της Κυριακής, καθώς δεν απέκλεισε σαμποτάζ, ενώ έκανε και λόγο για «πράγματα και θαύματα» στις εκλογές του 2009.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, από την οποία απουσίασαν τόσο οι πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλής και Σαμαράς όσο και ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, οι περισσότεροι απηύθυναν μηνύματα ενότητας και πρώτος ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε -για την αποφυγή εντάσεων- κανείς υποψήφιος να μην αναφέρεται στον άλλον, κάτι που αποδέχθηκαν οι κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης.
Η αγωνία των βουλευτών για την επόμενη μέρα ήταν έκδηλη και πολλοί ζήτησαν από τους υποψηφίους να σεβαστούν τις αρχές και τις άξιες της ΝΔ, λέγοντας πως ο αντίπαλος του κόμματος είναι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση.

Η ένταση πάντως και χθες ξεκίνησε από το πρωί, όταν ο κ. Μεϊμαράκης άφηνε σαφώς να εννοηθεί -μέσω συνεργατών του- ότι αναμένει από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, δήλωση στήριξής του. Ο κ. Σαμαράς δεν έπραξε ποτέ κάτι τέτοιο και ο κ. Μεϊμαράκης υλοποίησε αυτό που είχε προαναγγείλει από το βράδυ της Δευτέρας (Star): Παραιτήθηκε και όρισε ως υπηρεσιακό πρόεδρο τον Γ. Πλακιωτάκη.

B. Μεϊμαράκης
«Η επίθεση που δέχομαι» -τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης- «δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και για να εκτονώσω την ένταση που έχει δημιουργηθεί, για να την αποδυναμώσω, παραδίδω την έδρα της μεταβατικής προεδρίας στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος. Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ απέφυγε να πει ονόματα, όταν ρωτήθηκε για το ποιοι είναι εκείνοι που τον έχουν στοχοποιήσει, αλλά ήταν σαφές ότι εννοούσε τον κ. Σαμαρά, τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Βορίδη, τους οποίους μάλιστα αντιμετωπίζει και ως μια ενιαία ομάδα.
Μετά την τοποθέτησή του αυτή, αποφάσισε να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ακριβώς για να μη δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανίστηκε ενωτικός. Ζήτησε η εκλογή νέου προέδρου να γίνει το αργότερο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και σημείωσε: «Οσα συνέβησαν δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Κώδικας δεοντολογίας
Ο πρώην υπουργός πρότεινε τη σύνταξη κώδικα δεοντολογίας που θα έχει -όπως είπε- δύο άρθρα:

1. Να μην προσωποποιούνται οι όποιες διαφορές.

2. Να μην αναμειγνύονται με ευθύνη των υποψηφίων πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος.

Από την πλευρά του και ο Α. Τζιτζικώστας κράτησε χαμηλούς τόνους και επεσήμανε ότι η εκλογή πρόεδρου -εάν είναι δυνατόν- να γίνει ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

Ζήτησε επίσης να γίνει το συντομότερο δυνατό συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης, προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι.

Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έθεσε ζήτημα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη, κάτι που είχε αφήσει να διαφανεί λίγο νωρίτερα ο Α. Παπαμιμίκος. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕΦΕ λέγοντας ότι έχει κώλυμα να συνεχίσει.

Καταστατικό
Επρόκειτο για έναν υπαινιγμό που στηριζόταν σε άρθρο του καταστατικού σύμφωνα με το οποίο, εάν ο πρόεδρος της ΝΔ παραιτηθεί αναλαμβάνει προσωρινός αρχηγός ο γραμματέας της ΚΕ, ερμηνεία την οποία υποστήριξε και δημόσια ο πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, όταν αποχώρησε ο κ. Σαμαράς και για τον λόγο αυτό και χθες δεν υπήρξε σχεδόν κανείς που να στήριξε την άποψη ότι έστω και για λίγες ημέρες το κόμμα θα εκπροσωπεί ο κ. Παπαμιμίκος.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πάντως αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Δένδια, ο οποίος ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία, να γίνει συνέδριο τον προσεχή Μάρτιο και η εκλογή τον Απρίλιο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το