Τοπικά

Δημοτικοί αστυνόμοι εκπαιδεύτηκαν στη συνοδεία – 458 άτομα με αναπηρία όρασης στη Μαγνησία

 

Η απαγόρευση κατάληψης χώρων στάθμευσης για ΑΜΕΑ, η μη τοποθέτηση εμποδίων στις ζώνες όδευσης στα πεζοδρόμια, η σωστή περίφραξη έργων, ακόμη και η ρύθμιση της τέντας στο σωστό ύψος είναι μερικά από τα σημεία που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά σε μια κοινωνία προκειμένου τα άτομα με αναπηρία όρασης να έχουν μια ομαλή και ακίνδυνη κίνηση μέσα στην πόλη.
Οι επισημάνσεις αυτές τονίστηκαν στην εκπαίδευση βιωματικού τύπου που έκανε η πρόεδρος και διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης τυφλών (ΚΕΑΤ) Αθηνών κ. Σοφία Χαμονικολάου. στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, σχετικά με τις βασικές αρχές συνοδείας για τα άτομα με οπτική αναπηρία.
Οι αστυνομικοί απέκτησαν ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες της κίνησης των τυφλών πολιτών μέσα στον αστικό ιστό, καθώς και ορθούς τρόπους προσέγγισης των ατόμων αυτών.
Η ενδιαφέρουσα αυτή δράση ανήκει στο Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», υπό την αιγίδα του Ροταριανού Ομίλου Βόλου και την Αντιδήμαρχο αρμόδια για θέματα δημοτικής αστυνομίας κ. Νατάσα Μορφογιάννη.
Η κ. Χαμονικολάου ανέφερε πως «το ΚΕΑΤ είναι ο αποκλειστικός εθνικός φορέας για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Η κεντρική μας υπηρεσία είναι στην Αθήνα και το παράρτημά μας στη Θεσσαλονίκη. Στο ΚΕΑΤ έρχονται παιδιά από δύο ετών, μαθητές και φοιτητές με αναπηρία όρασης που λαμβάνουν φροντιστηριακή υποστήριξη με ενισχυτική διδασκαλία των μαθημάτων, θεραπείες, ενώ βοηθιούνται και σε άλλες ενότητες, όπως τη μουσική, την πληροφορική, την κινητικότητα, τον προσανατολισμό αλλά και στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης που είναι πολύ βασικό για την αυτονομία και ανεξαρτησία τους. Φέτος εξυπηρετούμε 60 παιδιά στην Αθήνα και 30 παιδιά στη Θεσσαλονίκη».


Η ίδια πρόσθεσε πως «προσπαθούμε με διάφορες δράσεις να ενημερώσουμε τον κόσμο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων με οπτική αναπηρία. Επίσης προσπαθούμε να διεξάγουμε και κάποια σεμινάρια επιμόρφωσης στέλνοντας εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού στην επαρχία, ώστε να εκπαιδευτούν στη χρήση του λευκού μπαστουνιού».
Ερωτηθείσα τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες απάντησε μεταξύ άλλων πως «είναι αναγκαίο μεταξύ άλλων να μην καταλαμβάνονται χώροι στάθμευσης ΑμεΑ ούτε ζώνες όδευσης τυφλών, να είναι σωστά περιφραγμένα τα έργα που γίνονται στην πόλη, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία, ακόμη και τα κλαδιά των δένδρων να κόβονται, αν είναι επικίνδυνα».

458 τα άτομα με αναπηρία όρασης
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Λάμπρος Παρασκευάς ανέφερε πως «η ενσωμάτωση στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με αναπηρία όρασης». Συμπλήρωσε πως «τα άτομα με αναπηρία όρασης στη Μαγνησία, ανέρχονται στα 458 εκ των οποίων τα 350 περίπου είναι εγγεγραμμένα στον σύλλογο».
Από την πλευρά η κ. Μορφογιάννη επισήμανε πως «κάθε μήνα σημειώνονται τουλάχιστον 20 παραβάσεις για παράνομη στάση αυτοκινήτου σε θέση ΑμεΑ. Είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων σε τόσο σημαντικά θέματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το