Τοπικά

Δήμος Βόλου: Ο Α. Παπαδούλης ερμηνεύει λανθασμένα τα οικονομικά στοιχεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης

“Πρόχειρη, βιαστική και άστοχη αποδεικνύεται, βάσει των επίσημων στοιχείων”, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του Βόλου, η επερώτηση του επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Απ. Παπαδούλη, που ανέδειξε προβλήματα στην οικονομική λειτουργία του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Ο κ. Παπαδούλης σύμφωνα με τη δημοτική αρχή ερμήνευσε  αυθαίρετα και λανθασμένα τα οικονομικά στοιχεία.

Ο Α. Μπέος παραδέχτηκε ότι η ΚΕΠΚΑ ΔΙΕΚ έχει 1.110.00 έλλειμμα. “Το 2014 παραλάβαμε 4 εκ. ευρώ έλλειμμα.  Η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ παρέχει ένα κοινωνικό έργο, άρα δικαιολογείται να έχει κάποιο άνοιγμα και να το καλύπτει ο Δήμος.  Εμείς είχαμε κέρδη και έσοδα γιατί ξέρουμε να κάνουμε διαχείριση και να προστατεύουμε τα χρήματα των πολιτών”, είπε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς καταθέσαμε μια ερώτηση για τα οικονομικά της ΚΕΚΠΑ το 2019.  Όταν θες να δεις τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης κοιτάς να δεις ποια είναι σχέση του κεφαλαίου της με αυτά που χρωστάει.  Δεν αμφισβητούμε τον ρόλο της ΚΕΚΠΑ. Αυτή ήταν η επερώτησή μας.  Πείτε ότι το κενό θα το καλύψει ο Δήμος” απάντησε ο Α. Παπαδούλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δέχτηκε επίθεση και από τον ορκωτό λογιστή που υέγραψε τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Βόλου ο ” Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, τόνισε ότι η επιχείρηση παρελήφθη ελλειμματική και παρ’ όλα αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας οι χρήσεις ήταν θετικές, ενώ υπογράμμισε ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίζει να συμβάλει οικονομικά σε ετήσια βάση την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ καθώς το έργο που επιτελείται αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της κάλυψης αναγκών των μη προνομιούχων συμπολιτών μας.

Επίσης σε γραπτή της απάντηση η Δημοτική Αρχή, δια της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κ. Νατάσας Μορφογιάννη υπογράμμισε πως «άστοχο» δεν είναι το διαχειριστικό αποτέλεσμα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ όπως ισχυρίζεται ο κύριος Παπαδούλης, αλλά η λανθασμένη ανάγνωση και ερμηνεία των οικονομικών στοιχείων της Κοινωφελούς. Ο κύριος Παπαδούλης βιάστηκε να βρει δήθεν πρόβλημα στην λειτουργία της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και στην βιασύνη του

Α. Δεν εξέτασε τη διαχρονική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης από την ίδρυσή της.

Β. Δεν συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του τα πάγια στοιχεία, τις απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η πραγματική εικόνα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ έχει ως εξής :

1) Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ είναι προϊόν συγχώνευσης 9 πρώην Κοινωφελών Επιχειρήσεων τον Ιούλιο του 2011. Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρέλαβε ζημιές από τις πρώην Κοινωφελείς επιχειρήσεις 3.397.611 ευρώ.

2) Από το 2011 μέχρι σήμερα η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρουσιάζει σταθερά κερδοφορία κάθε χρόνο. Συνολικά η κερδοφορία για αυτό το διάστημα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, φτάνει το ποσό των 2.215.489 ευρώ.

3) Όσον αφορά την «καθαρή θέση» της επιχείρησης, ενώ το 2011 με την ίδρυσή της είχε αρνητική θέση κατά 676.574 ευρώ στις 31-12-2018 παρουσιάζει θετική θέση ποσού 1.596.630 ευρώ.

4) Το «Ακάλυπτο κεφάλαιο» όπως αναφέρει ο επερωτών δεν δείχνει από μόνο του το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης, αν δεν ληφθούν υπόψη και τα υπόλοιπα μεγέθη του Ισολογισμού, όπως τα πάγια στοιχεία, οι απαιτήσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα. Ενδεικτικά, τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31-12-2018 ήταν 1.010.612 ευρώ.

Επομένως, αν υπάρχει ευθύνη, αυτή ανήκει στις πρώην Κοινωφελείς που συγχωνεύτηκαν στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής ως προς τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης να αναφερθεί ότι ο Δήμος Βόλου θα συνεχίζει να συμβάλει οικονομικά σε ετήσια βάση την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με ό,τι ποσό απαιτείται για την καλή λειτουργία της αφού αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της κάλυψης αναγκών μη προνομιούχων συμπολιτών μας”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το