Τοπικά

Δημογραφικό SOS: 500 παιδιά λιγότερα στα Νηπιαγωγεία της Μαγνησίας – Μείωση έως και 20% στην τετραετία

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια νηπιαγωγεία της Μαγνησίας, που τα τελευταία χρόνια αγγίζει ακόμη και το 20%, δείχνοντας τις μεγάλες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη γεννητικότητα. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αποτυπώνουν τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, που αγγίζει ακόμη και τα 500 παιδιά την τελευταία τετραετία.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας προχώρησε στην καταγραφή της κατάστασης λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Ήδη από χθες συγκροτήθηκαν οι τριμελείς επιτροπές που θα μελετήσουν τις κτιριακές δυνατότητες των νηπιαγωγείων σε κάθε δήμο για να φιλοξενήσουν όλα τα προνήπια και τα νήπια.
Η κάθε επιτροπή αποτελείται από τον διευθυντή Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι ο κ. Γιώργος Πολύζος, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που είναι ο κ. Απόστολος Μούσιος και τον εκάστοτε δήμαρχο ή αντιδήμαρχο εκπαιδευτικών θεμάτων.

«Από την ενημέρωση που είχαμε χθες από τους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Αλοννήσου και Σκοπέλου, μπορούν να καλύψουν στα δημόσια νηπιαγωγεία όλα τα προνήπια και τα νήπια» ανέφερε ο κ. Γιώργος Πολύζος και πρόσθεσε πως «από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου μας ενημέρωσαν πως υπάρχει πρόβλημα κτιριακής υποδομής. Αναμένουμε και τις εισηγήσεις από τους υπόλοιπους Δήμους. Η τελική μας πρόταση θα σταλεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το υπουργείο Παιδείας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς εκτιμούμε ότι μπορούν να καλυφθούν στα δημόσια νηπιαγωγεία όλα τα προνήπια και τα νήπια και αυτό επειδή υπάρχει μείωση μαθητικού πληθυσμού».
Πόσο έχει μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός στα δημόσια νηπιαγωγεία τα τελευταία χρόνια; Το 2014-2015 φοιτούσαν στα δημόσια νηπιαγωγεία 2.964 νήπια και μερικές εκατοντάδες προνηπίων. Φέτος ο αντίστοιχος αριθμός έχει μειωθεί στα 2.608. Για του χρόνου υπάρχει η εκτίμηση πως όλα τα νήπια και τα προνήπια θα αριθμούν 2.800. Επομένως μέσα σε τετραετία ο αριθμός νηπίων και προνηπίων θα έχει μειωθεί κατά 500 άτομα, καθώς το 2014-2015 υπολογίζεται πως φοιτούσαν εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων, σε παιδικούς σταθμούς, περίπου 350-400 προνήπια που προστίθενται στα 2.964 νήπια και προνήπια των δημόσιων νηπιαγωγείων».

Επίσης τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δείχνουν μια συνεχή μείωση μεταξύ 2014-2015 και 2017-2018. Πιο αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής: Στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία από 1580 που ήταν τα νήπια και τα προνήπια, πλέον έχουν μειωθεί στα 1400, στον Αλμυρό από 381 μειώθηκαν στα 280, στην Αλόννησο από τους 39 στα 34, στη Σκιάθο από τα 152 στα 106, στν Σκόπελο από τα 87 στα 82, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου από τα 166 στα 149, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου από τα 121 στα 101, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου από τα 153 στα 114.
Μάλιστα υπάρχουν χωριά που ο πληθυσμός των νηπίων μειώθηκε αισθητά. Για παράδειγμα στο Στεφανοβίκειο από τα 18-20 νήπια, του χρόνου θα φοιτήσουν μόλις δύο.
Ο κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «είναι άμεση ανάγκη η καθολική εφαρμογή από Σεπτέμβριο της δίχρονης προσχολικής αγωγής που αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια γενναία χρηματοδότηση των νηπιαγωγείων τόσο ως προς τις υποδομές, όσο και την πρόσληψη προσωπικού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το