Πολιτισμός

Δημήτρης Τσουκνιδής: Κάθε άνθρωπος είναι καθημερινά ένας δημιουργός, ένας μικρός θεός

Ο Δημήτρης Τσουκνιδής είναι φιλόσοφος (πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και θεωρητικός της επικοινωνίας με σπουδές στις Συμπεριφoρικές Επιστήμες (ΑBH, SHC, MMHA, HTA, BHRTI, ABNLP). Είναι δημιουργός και εισηγητής της εκπαιδευτικής μεθόδου «RE.B» (6ο συνέδριο Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων). Δίδαξε για πάνω από 15 χρόνια συγγραφή αποδεικτικού δοκιμίου και ανάπτυξη λογικής επιχειρηματολογίας σε μαθητές Λυκείου, υποψήφιους Νομικών Σχολών. Ως εισηγητής της μεθόδου ΗΤ εργάζεται σήμερα στο πεδίο Solution-focused brief therapy (SFBT) βοηθώντας ανθρώπους με κρίσεις πανικού και φοβίες μέσω της Υπνοθεραπείας και του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού. Αφορμή της συνέντευξής μας είναι το βιβλίο «Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!» που έγραψε με τη δημοσιογράφο Νανά Παλαιτσάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Συνέντευξη
Χαριτίνη Μαλισσόβα

Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!, ο τίτλος του βιβλίου σας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. Θα μας δώσετε κάποια στοιχεία;
Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο αυτοβοήθειας, το οποίο περιέχει 10 αληθινές ιστορίες γυναικών και 50 πρακτικούς κανόνες γυναικείας επιβίωσης. Γι’ αυτούς τους λόγους το βιβλίο αποτελεί ένα σχολείο ζωής για όσες γυναίκες θέλουν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, καθώς οι λύσεις που προτείνουμε, στηρίζονται σε βιβλιογραφία έγκριτων ψυχοθεραπευτών με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια πρακτική αξία.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την κ. Νανά Παλαιτσάκη;
Η συνεργασία μας προέκυψε εντελώς τυχαία, όπως άλλωστε όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή. Αρχικά, η Νανά είχε διαβάσει μια δημοσίευσή μου στα social, η οποία της φάνηκε ενδιαφέρουσα. Έτσι μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να συμμετέχω στη ραδιοφωνική της εκπομπή με σκοπό να παρέχω πρακτικές συμβουλές ψυχικής υγείας στους ακροατές της. Η χημεία μας στον αέρα της εκπομπής ήταν τόσο δυνατή, που τελικά αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και σε άλλα πεδία, ένα εκ των οποίων ήταν και η συγγραφή του βιβλίου μας.

Γράφετε στον επίλογο του βιβλίου σας ότι πρόκειται για τον πρώτο οδηγό επιβίωσης για κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από το μορφωτικό ή κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο. Θέλετε να μας εξηγήσετε;
Όντως το βιβλίο μας αποτελεί τον πρώτο οδηγό επιβίωσης για κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από την ηλικία της, τη μόρφωσή της, την οικογενειακή ή την οικονομική της κατάσταση. Αυτό συμβαίνει διότι οι δέκα ηρωίδες μας βιώνουν ακριβώς όσα βιώνει κάθε σύγχρονη γυναίκα: Φοβίες, καταθλίψεις, εμμονές, ψυχαναγκασμούς, ενοχές και ξεσπάσματα. Συνεπώς κάθε γυναίκα, ανεξαιρέτως, χρειάζεται κάποια πρακτικά «εργαλεία» ώστε ν’ απελευθερωθεί από όλα αυτά και να χαρεί τις στιγμές της ζωής της.

Οι πέντε κανόνες που δίνετε ως tips σε καθεμία από τις 10 ιστορίες που διηγείται η κυρία Νανά Παλαιτσάκη έχουν στόχο να λύσουν προβλήματα ή να κινητοποιήσουν γυναίκες με αντίστοιχα προβλήματα να σκεφτούν και να πράξουν;
Οι πέντε κανόνες της κάθε ιστορίας μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον διττό τρόπο.
Αφενός μπορούν να επιλύσουν κάποια επιφανειακότερα ή βαθύτερα προβλήματα, αφετέρου μπορούν να αποτελέσουν έναν καταλύτη ενεργοποίησης των αναγνωστών μας, διότι η ενεργητική στάση απέναντι στις προκλήσεις της ζωής είναι το πρώτο βήμα για να λυθεί το κουβάρι ενός προβλήματος.

Η επιστήμη της φιλοσοφίας πόσο συνεργάζεται με την επιστήμη της ψυχολογίας;
Αναντίρρητα, η Φιλοσοφία είναι η μητέρα της Ψυχολογίας. Ουσιαστικά ο πρώτος ψυχολόγος ήταν ο μεγαλύτερος φιλόσοφός μας, ο Σωκράτης, ο οποίος έθεσε το θεμελιώδες ερώτημα «Ποιος είμαι;» πιστεύοντας πως ο βασικός στόχος της Φιλοσοφίας είναι η αύξηση της ευτυχίας μέσω της ανάλυσης, της κατανόησης και της ανακάλυψης του αληθινού μας εαυτού. Επίσης, η στενότατη σχέση μεταξύ Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας καθίσταται ακραιφνής και στο «Existential Psychotherapy» του Ίρβιν Γιάλομ, στο οποίο ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής αναλύει τα τέσσερα βασικά θέματα της ζωής (θάνατος, ελευθερία, υπαρξιακή απομόνωση, έλλειψη νοήματος), τα οποία είναι όλα ζητήματα υπαρξιακής Φιλοσοφίας.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και σας εντυπωσίασε;
Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο «Όλοι οι άνθρωποι είναι φιλόσοφοι», του πατέρα της Φιλοσοφίας της Επιστήμης Καρλ Πόπερ και πραγματικά με εντυπωσίασε ο συλλογισμός του κορυφαίου αυτού φιλοσόφου, σύμφωνα με τον οποίο όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν φιλόσοφο! Εφόσον όλοι έχουμε προσδοκίες για το τι μπορεί να φέρει η ζωή ή τι μπορεί να επιτύχει κάποιος στη ζωή και εφόσον αυτές οι προσδοκίες είναι κατά βάση φιλοσοφικές αντιλήψεις για τη ζωή, τότε όλοι είμαστε φιλόσοφοι. Με αυτή τη θέση ο Πόπερ φανερώνει πως η Φιλοσοφία είναι προσιτή στον καθένα και δεν ανήκει σε μια φιλοσοφική ελίτ, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Η οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν αλλάξει τη «φιλοσοφία» του Έλληνα;
Σε γενικές γραμμές νομίζω πως ο ελληνικός λαός είναι λαός των άκρων: Είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο! Υπό αυτό το πρίσμα, έχω την αίσθηση πως μεσούσης της κρίσης και της πανδημίας οι καλοί (οι ηθικοί, οι ευγενείς, οι πεπαιδευμένοι) έγιναν καλύτεροι και οι κακοί (οι ανήθικοι, οι αγενείς, οι απαίδευτοι) έγιναν χειρότεροι.

Ποια αξία θεωρείτε υπέρτατη;
Από τη στιγμή που ήρθα σε επαφή με το έργο του Βίκτορ Φρανκλ και την Τρίτη Σχολή Ψυχοθεραπείας της Βιέννης, προσπάθησα να ανακαλύψω ποια είναι αυτή η αξία που μπορεί να νοηματοδοτήσει τον βίο μου. Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα πως η υπέρτατη αυτή αξία είναι η δημιουργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η δημιουργία και η δημιουργικότητα ανήκουν αποκλειστικά στους συγγραφείς, στους συνθέτες, στους ζωγράφους ή τους ποιητές. Εγώ αντίθετα πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος είναι καθημερινά ένας δημιουργός, ένας μικρός θεός. Από τη μάνα που δημιουργεί όμορφες συνθήκες για να μεγαλώσει το παιδί της, μέχρι τον οδοκαθαριστή που δημιουργεί υγιείς συνθήκες για να χαιρόμαστε με ασφάλεια το αστικό περιβάλλον.

Ποια η σχέση σας με τον Βόλο και τι σημαίνει για εσάς;
Ο Βόλος είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσα και στην οποία εργάστηκα. Πρόσφατα διάβασα μία συνέντευξη του πολυγραφότατου Κώστα Ακρίβου, με τον οποίο ένιωσα πως οι θέσεις μας ταυτίζονται. Ανέφερε, λοιπόν, ο αξιόλογος αυτός πνευματικός άνθρωπος που διαμένει στη συγκεκριμένη πόλη, το εξής: «Ο Βόλος είναι μια όμορφη και ιστορική πόλη. Δυστυχώς, σήμερα παρατηρούμε να συμβαίνουν ορισμένα πράγματα από ανθρώπους που με τη χυδαιότητα των λόγων και των έργων τους ζημιώνουν και αμαυρώνουν το αξιοθαύμαστο παρελθόν της πόλης». Δεν αλλάζω ούτε κόμμα από αυτή τη θέση!

Έχετε στόχο να συνεχίσετε με τη συγγραφή άλλων βιβλίων;
Μετά την τεράστια επιτυχία που ήδη γνωρίζει το «Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!» έχουμε συναποφασίσει με τη Νανά ποια είναι τα επόμενα δύο βιβλία μας. Προς το παρόν έχουμε καταλήξει στους τίτλους και στο περιεχόμενο, αλλά δεν έχουμε ακόμα γράψει ούτε μία λέξη! Επειδή η Νανά «πρόδωσε» ήδη τους τίτλους μας στη Ναταλία Γερμανού, μπορώ να τους μοιραστώ κι εγώ μαζί σας. Ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου μας είναι «ΜΙΛΑ – Η φωνή σου έχει δύναμη» και ο τίτλος του τρίτου είναι «Πώς να χωρίσετε σε 15 ημέρες».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια εδράζονται σε δύο πυλώνες. Από τη μία επιθυμώ να συνεχίσω, μέσω της Υπνοθεραπείας και του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, να βοηθώ ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού και φοβίες. Από την άλλη επιθυμώ να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία για την έκδοση ενός βιβλίου μου, το οποίο είναι ήδη έτοιμο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αστυνομικό θρίλερ με τίτλο «Η Ψυχίατρος του Ιησού Χριστού», το οποίο εξαιτίας των χαρακτηριστικών του είναι πιθανό να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη ως ταινία ή στη μικρή οθόνη ως μίνι σειρά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το